"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, prin care Punctul Naţional de Contact al Sistemului din Franţa a informat oficial că România nu se află pe lista de distribuţie a produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), contaminate cu Salmonella Enterica", se specifică într-un comunicat al ANSVSA, remis presei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza luni că România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi în câteva minute ştia toată Europa ce se întâmplă.

Potrivit Reuters, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminică că a interzis vânzarea şi a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru.

Anunţul vine după ce, în 3 decembrie, autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria Salmonella. Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria Salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacteria Salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.