Oferta publica initiala a Facebook, cea mai asteptata listare la bursa din acest an, a fost intarziata semnificativ dupa ce sistemele Nasdaq nu au facut fata volumului mare de trafic.

Dincolo de investitorii care se asteptau la un castig rapid, dezamagiti de scaderea puternica a actiunilor retelei de socializare dupa listare, casele de brokeraj si traderii implicati in operatiune sustin ca au pierdut sute de milioane de dolari din cauza proastei functionari a platformei Nasdaq, care a intarziat, in unele cazuri cu mai multe ore, procesarea ordinelor de cumparare si vanzare.

Nasdaq a pus deoparte 62 milioane de dolari pentru compensarea caselor de brokeraj. Directorul general al bursei, Robert Greifeld, a declarat vineri ca fondurile alocate reprezinta reactia "definitiva" a companiei la acuzatiile din partea caselor de brokeraj.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat marti ca a pierdut in luna mai 349 milioane franci elvetieni, echivalentul a 356 milioane de dolari, din cauza erorilor informatice din timpul listarii Facebook, potrivit WSJ.com.

Pierderea a fost inregistrata in trimestrul al doilea, profitul net al bancii inregistrand o scadere de 58% fata de nivelukl din perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 1,02 miliarde franci la 425 milioane franci (353 milioane euro).

Folosind un limbaj dur, UBS a acuzat Nasdaq de incompetenta "grosolana" in pregatirea listarii Facebook si sustine ca operatorul bursier a facut mai multe greseli. Banca elvetiana vrea sa fie compensata in totalitate pentru pierderea suferita.