Ambasadorul Chinei in Romania, Yuzhen Huo, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei intalniri cu primarul Emil Boc, ca proiectul de construire a hidrocentralei va fi implementat "pas cu pas", scrie Mediafax.

"Din punct de vedere economic, vom incuraja in continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti. Anul trecut a fost semnat un contract de intentii privind acest proiect de cele doua parti, iar ambele guverne acorda o importanta deosebita implementarii acestui proiect. Acum are loc un proces de discutii aprofundate, se fac studii pentru a se incepe cat mai curand proiectul. In noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat Romania, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei si acum avem sarcina sa implementam acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas", a spus diplomatul chinez.

Emil Boc a declarat, la randul sau, ca proiectul de la Tarnita-Lapustesti l-a prezentat autoritatilor chineze inca din anul 2011.

"Am discutat cu doamna ambasador despre investitiile pe care, speram, China sa le faca in Romania, si in special in judetul Cluj. Este vorba despre proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, pe care l-am pus pe masa Guvernului chinez inca din august 2011, iar acum suntem intr-o faza destul de avansata, speram sa se poata concretiza", a afirmat Boc.

Proiectul construirii unei hidrocentrale la Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj, este estimat la peste un miliard de euro. Compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, proiect de peste 1,1 miliarde euro, ar putea fi formata, intr-o prima faza, din toti marii producatori de energie detinuti de stat.

"In prima faza, compania de proiect ar urma sa fie formata din producatorii de stat. Apoi, printr-o majorare de capital, pachetul majoritar ar urma sa revina unor investitori straini", declarau, in noiembrie, surse din Departamentul pentru Energie, citate de Mediafax.

Reprezentantii statului roman au avut discutii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea in acest proiect.

Cei mai mari producatori de energie controlati de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Hunedoara si Oltenia. Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist.