Heathrow, situat la vest de capitala britanică şi care era unul dintre principalele noduri mondiale înainte de pandemie, anunţă că a luat această decizie din cauza prăbuşirii numărului pasagerilor şi în lipsa unei relansări a transportului aerian.

Numărul pasagerilor a scăzut cu 88%, la 747.000 în noiembrie, din cauza carantinelor impuse călătorilor care revin din numeroase ţări şi a plasării Angliei în izolare, potrivit News.ro.

Heathrow a decis să închidă terminalul trei în aprilie şi terminalul patru în mai, iar toate zborurile sunt asigurate la terminalele doi şi cinci.

Aeroportul, care a lansat un program de economii şi care şi-a suspendat proiectele de investiţii, exercită presuni asupra Guvernului să-i acorde ajutoare pentru a proteja locurile de muncăşi a nu afecta relansarea economică.

El pledează în favoarea unei scutiri de taxe a aeroporturlor şi doreşte ca puterile publice să revină asupra măsurii abandonării duty-free-ului în călătoriile internaţionale începând de la 1 ianuarie.

2021 ar urma să fie anul relansării economice a Regatului Unit. Însă anunţuri recente, precum impunerea unor taxe turiştilor, ar putea să fie o lovitură de graţie aplicată unor întreprinderi aflate în suferinţă, precum restaurante, hoteluri şi teatre (...) dar şi distribuitori”, subliniază directorul general al Heathrow John Holland-Kaye.

Aeroportul apără, de asemenea, implementarea unor teste rapide la plecare, înainte de luarea zborurilor, pentru a se pune capăt carantinelor.

El lucrează în acest sens împreună cu companiile britanice British Airways şi Virgin Atlantic şi americane American Airlines şi United Airlines.

Aerpportul era, înainte de criza sanitară COVID-19., numărul unu în Europa, cu o largă clientelă turistică sau de afaceri, însă a pierdut teren în favoarea altor aeroporturi, precum Charles de Gaulle.

Criza santară şi reversurile juridice l-au determinat, totodată, să amâne cu cel puţin doi ani construirea unei a treia piste, la care lucrări ar urma să înceapă în 2022 şi să dureze patru ani.