Topul celor mai mari 100 de companii din economia romaneasca

Petrolul, productia auto si retailul alimentar sunt industriile care dau cele mai multe companii de top din economia romaneasca. Cei mai mari zece jucatori au avut vanzari de 20 de miliarde de euro anul trecut, in crestere cu 5% fata de 2011, potrivit unui clasament realizat de Ziarul Financiar pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucatori din economie si a informatiilor furnizate de Registrul Comertului. Doar patru companii din top zece au raportat profit anul trecut, cu Petrom care conduce detasat si la acest capitol, dupa un rezultat net de 864 mil. euro. „Surprizele“ anului 2012 sunt prezenta Ford in top 25, dupa ce startul productiei la Craiova i-a dus pe americani de la afaceri de 189 mil. euro in 2011 la peste 550 de milioane de euro anul trecut. Ford este un castig si pentru exporturile Romaniei, insa producatorul umple un alt gol lasat prin plecarea Nokia de la Cluj, proces finalizat tot anul trecut.

Orange, Vodafone si Cosmote: Batalia operatorilor telecom a ajuns intr-o noua faza

Orange, Vodafone si Cosmote incearca sa isi pastreze si sa isi creasca baza de clienti oferind din ce in ce mai multe beneficii utilizatorilor. Optiunile oferite clientilor prepaid sunt sunt din ce in ce mai spectaculoase, noteaza www.capital.ro. Toti cei trei mari operatori, indiferent la care ai cartela sau la care vrei sa iti achizitionezi, ofera in prezent mesaje nelimitate. Daca Cosmote si Vodafone ofera mesaje nelimitate in orice retea nationala, Orange nu ofera aceasta optiune decat in propria retea. Cosmote a lansat recent noi extraoptiuni pentru clientii prepaid, care includ SMS-uri in retea/nationale nelimitate, dar si mii de minute in retea si sute de minute nationale/internationale. Extraoptiunea Super Unlimited aduce SMS-uri nationale nelimitate, inclusiv catre Cosmote, si inca 3.000 de minute in Cosmote, 3.000 de minute catre reteaua fixa Romtelecom, 150 minute nationale/ internationale si 100 MB trafic de date, pentru doar 6 euro credit (TVA inclus).

Factura la curent ar putea scadea cu 5%, din august

Odata ce legea privind taierea de subventii pentru producatorii de energie din surse regenerabile va produce efecte, factura la curent va scadea cu cateva procente. Ministrul Energiei Constantin Nita a declarat ca factura la energie electrica pentru consumatorii casnici ar trebui sa scada cu un procent cuprins intre 5 si 10% datorita legii care amana acordarea unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Modificarea tarifelor la energie nu este, totusi, in sarcina lui Nita, institutia cu atributii in acest sens fiind ANRE. Potrivit explicatiilor presedintelui Nicolae Havrilet, scaderea facturii la electricitate ar putea fi posibila doar din august, si doar cu 5%, potrivit www.economica.net.

Noul om de 5 mld. Euro. Cine este Cristian Busoi, seful Casei de Sanatate

Cristian Busoi, 35 de ani, si-a inceput ieri mandatul la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), institutia care administreaza anual fonduri de aproape 5 mld. euro, devenind in acest fel cel mai puternic om din sistemul sanitar romanesc. CNAS, o institutie inchisa in comunicare, este cea care imparte banii catre medici si spitale, deci practic cine o controleaza controleaza si sistemul sanitar. „Introducerea cardului national de sanatate este unul dintre proiectele care trebuie sa se incheie rapid. (...) Cat de curand veti primi un program si un calendar detaliat“, a spus Busoi despre proiectele din mandatul sau. De-a lungul timpului, CNAS, institutie independenta de Ministerul Sanatatii, a fost criticata pentru ca nu a imbunatatit calitatea serviciilor oferite in sistemul sanitar in pofida majorarii fondurilor pe care le are la dispozitie. Anul acesta, CNAS are la dispozitie fonduri de aproape 5 mld. euro, insa in 2005 erau de 2,3 mld. Euro, scrie Ziarul Financiar.

Gruia Stoica vrea sa devina regele cailor ferate in Romania, Bulgaria & Croatia: Ma duc in afara tarii sa arat ca se poate

Urmatoarele zile sunt decisive pentru unul dintre mogulii sistemului feroviar romanesc, Gruia Stoica: va depune astazi oferta pentru compania CFR Marfa, aflata in proces de privatizare, iar vineri va oferta operatorii nationali de cai ferate din Bulgaria si Croatia. “Sunt destul de emotionat saptamana aceasta, pentru ca depunem oferta pentru CFR Marfa, joi aflam castigatorul, si apoi depunem in Bulgaria. Daca ar fi trebuit sa ma rezum la necesarul activitatii mele, ar fi trebuit sa ma opresc de foarte mult timp. Ma duc in afara tarii ca sa le arat ca se poate si acolo. Stam de doua mii de ani de zile blocati aici, calcati de toti. Este momentul sa avem curajul sa iesim afara si sa facem precum altii care au venit in tara”, a spus Gruia Stoica, proprietarul companiei Grup Feroviar Roman (GFR), citat de www.wall-street.ro.

Tanarul de 24 de ani care conduce 24 de restaurante cu sute de mii de clienti: „Am inceput vanzand hot-dog in Gara de Nord"

La numai 24 de ani, Maissam Mrad conduce afacerea Springtime, cu afaceri de circa 12 mil. euro, insa este implicat in afacerile familiei de sapte ani. Lantul Springtime, care numara 23 de restaurante permanente si unul deschis doar in perioada estivala, are lunar sute de mii de clienti. Bazele retelei de restaurante de tip fast-food au fost puse in 1992 de familia de origine libaneza Mrad, mai precis de tatal si de unchiul sau, amandoi de profesie medici. In ‘92, pe piata locala existau doar restaurante traditionale romanesti, iar ei au dorit sa dezvolte un alt tip de spatii, in care se poate manca rapid. Nascut in Romania si crescut in Suedia, managing directorul Springtime spune ca el insusi a inceput de la zero in cadrul Springtime, vanzand hot-dog in Gara de Nord, scrie www.businessmagazin.ro.

Liderii G8 promit sa puna capat evaziunii fiscale mondiale

Cele mai dezvoltate economii ale lumii si-au luat marti angajamentul de a-si intensifica eforturile pentru a face persoanele private si companiile sa isi achite darile catre stat, transmite CNN Money. Evitarea taxelor a devenit o problema majora pentru guvernele din Europa, mai ales intr-o perioada in care toate tarile incearca sa-si revitalizeze economia si sa-si reduca nivelul de indatorare, care a crescut ingrijorator pe fondul crizei. Liderii G8 au anuntat ca este nevoie de o schimbare a regulilor iar multinationalele ar tebui sa fie obligate sa raporteze taxele pe care le platesc. “Daca vrem o economie cu impozite mici, atunci trebuie sa strangem taxele care ni se cuvin, asa ca mi se pare corect ca oamenii si companiile sa respecte regulile jocului”, a spus premierul Marii Britanii, David Cameron, in incheierea celei de-a doua zile a summit-ului G8.

Nokia, aproape de a trece in portofoliul Huawei

Actiunile Nokia pe piata americana au crescut cu 12%, imediat dupa ce compania chineza de telecomunicatii Huawei a respins zvonurile conform carora se pregateste de achizitionarea gigantului finlandez, informeaza Bloomberg. Nokia, unul dintre primii producatori de telefonie mobila, a pierdut o importanta parte din piata, dupa ce consumatorii s-au reorientat catre dispozitivele cu touchscreen, de la Apple sau Samsung. Huawei, pe de alta parte, s-a aflat pe un trend ascendent in ultima perioada, iar publicatia Financial Times anunta planuri de achizitie, care i-ar fi inclus si pe finlandezi. Compania chineza a negat insa ieri zvonurile, printr-un e-mail. “In toata istoria noastra am facut foarte putine achizitii si foarte mici”, a spus Scott Sykes, purtator de cuvant al Huawei, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg. Purtatorul de cuvant al Nokia a refuzat sa comenteze informatia.

Parlamentul elvetian da o lovitura SUA si nu renunta la secretul bancar

Parlamentul Elvetiei a votat cu 126 de voturi pentru si 67 impotriva planul de a nu le da castig de cauza americanilor, care isi doreau ca sistemul bancar elvetian sa devina unul transparent, in special in legatura cu tranzactiile efectuate de cei de peste ocean. Autoritatile din State voiau sa li se predea informatiile cu privire la averile nedeclarate ale clientilor americani, precum si datele angajatilor care au intermediat tranzactiile, potrivit Wall Street Journal. Votul trimite masura inapoi in camera superioara, care a aprobat-o saptamana trecuta, pentru o revizuire a sa pana cel mai tarziu miercuri. Respingerea definitiva a reglementarii ar putea supune la mari tensiuni relatia dintre Elvetia si SUA. Cabinetul elvetian a propus planul de fata luna trecuta, insa criticii au spus inca de pe atunci ca reprezinta o incalcare a suveranitatii elvetiene, si ca va duce la expunerea inutila si nedreapta a consilierilor locali in fata legilor americane.

Emirates, desemnata cea mai buna companie aviatica din lume

Emirates a fost desemnata cea mai buna companie aeriana din lume, ocupand primul loc si la capitolul entertainment in timpul zborurilor, noteaza CNN. Pozitia a fost acordata pe baza votului pasagerilor, in cadrul premiilor anuale Skytrax World Airline. Aproximativ 18,2 milioane de pasageri din 160 de tari din intreaga lume au participat la jurizare, luand in calcul de la aspecte care tin de curatenia din interiorul avioanelor, pana la calitatea preparatelor servite al bord si posibilitatile de distractie oferite. Compania Emirates, cu sediul in Dubai, a castigat primele doua editii ale evenimentului, in 2001 si 2002, dupa care nu a mai prins varful clasamentului timp de un deceniu. Despre revenirea de anul acesta, Tim Clark, predesintele Emirates, spune ca se datoreaza exclusiv “muncii asidue”.

Numarul de masini electrice produse nu mai face fata cererii

Daca inainte autovehiculele electrice precum Nissan Leaf si Honda Fit EV stateau luni de zile in reprezentantele auto, situatia e pe cale sa se schimbe, potrivit revistei Time. Cererea in crestere se datoreaza, in primul rand, factorului de pret, dealerii auto avand mai nou oferte tot mai avantajoase, inclusiv stimulente si optiuni de leasing care atrag clientii nehotarati. Anul trecut, Nissan a vandut aproximativ jumatate din numarul de masini electrice pe care si-l propusese, a doua dezamagire dupa ce si anul 2011 se incheiase la fel de prost pentru producatorul japonez. Motivul pentru care masinile de acest tip ramaneau pe stoc era ca pretul acestora era considerat unul premiu, in comparatie cu cel al masinilor clasice. Anul acesta, Nissan a ales sa scada pretul la modelul Leaf cu 6.400 de dolari, facandu-l mai accesibil pentru cei care stateau in cumpana in privinta achizitiei, iar Honda, Mitsubishi si Toyota i-au urmat exemplul. In cazul Honda insa, masinile erau deja vandute in totalitate inmomentul acordarii reducerilor, asa ca doritorii au fost nevoit sa se inscrie pe liste de asteptare. Compania si-a cerut scuze si a promis ca va suplimenta productia.