Romania a pierdut in criza 11 miliarde de euro din masa salariala anuala. Iar scaderea cheltuielilor cu salariile s-a vazut imediat in consum

Angajatorii romani au platit anul trecut salarii si taxe aferente acestora in cuantum de 47 de miliarde de euro, cu 11 miliarde mai putin fata de anul 2008, potrivit celor mai recente date ale Eu­rostat, biroul de statistica al Comisiei Europene. Pierderea a peste 400.000 de locuri de munca in perioada 2008- 2013, scaderea unor salarii sau inlocuirea angajatilor „scumpi“ cu personal fara experienta au dus in declin un indicator care este folosit ca slogan pentru promovarea Romaniei in fata investitorilor straini: forta de munca ieftina, scrie Ziarul Financiar.

Surpriza din portofelele romanilor. Lista scumpirilor de la 1 iulie

De la 1 iulie romanii vor castiga bani pe de-o parte si vor pierde pe alta. Odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 850 la 900 de lei, 960.000 de romani vor castiga ceva mai multi bani. Vor plati insa si amenzi de circulatie mai mari, in care vor incalca regulile de circulatie, un punct de amenda reprezentand 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Tot de la 1 iulie va creste cu 2,5% pretul gazelor naturale, in timp ce factura pentru energie electrica va scadea cu 2,6%. De asemenea, serviciile de roaming in interiorul Uniunii Europene vor costa cu 20% - 55% mai putin. www.gandul.info va prezinta lista completa la scumpirilor care vor trebui suportate de romani incepand de la 1 iulie, data de la care vor intra in vigoare preturi crescute la gaze si marirea amenzilor pentru abateri in trafic.

O privatizare esuata, patru ministri si 10 mil. euro

Daca ar fi pusa pe hartie incercarea statului de a vinde 51% din actiunile CFR Marfa ar fi unul dintre cele mai bune best-seller-uri: schimbari de reguli, demisii, acuzatii. Si toate acestea intr-un context politic nu tocmai lipsit de evenimente notabile. Privatizarea celui mai mare transportator de marfa pe sectorul feroviar cu afaceri de aproape un miliard de lei tine capul de afis si acum, dupa 7 luni dupa ce a esuat. Desi, existau indicii clare, inca de la inceput, ca vanzarea CFR Marfa va fi o noua telenovela a Guvernului Ponta, toti cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Transportului, inclusiv premierul, care a asigurat interimatul dupa demisia liberalului Relu Fenechiu, au contribuit la ea. Cum s-au desfasurat evenimentele pe scurt, cititi intr-o analiza realizata de www.capital.ro.

Cati bani falsi circula prin Romania si care sunt bancnotele preferate de falsificatori

In 2013, au fost depistate in Romania aproape 1.200 de banconte false, cu mult sub nivelul din anul precedent, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Cele 1.184 de bancnote false (lei), expertizate la BNR, reprezinta o scadere de 74% fata de nivelul anului 2012, potrivit datelor din raportul BNR pentru anul 2013. "Din numarul total de bancnote false, 440 au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, inainte de a fi puse in circulatie, iar 5 au constituit alte cazuri (confiscari si altele), astfel incat doar 739 de falsuri au fost depistate in circulatie (cu 66 la suta mai putin decat in anul 2012)" se arata in raportul BNR, citat de www.economica.net.

Romania este cu 7 ani in urma Poloniei la capitolul intermediere financiara

Gradul de intermediere financiara plaseaza Romania cu 7 ani in urma Poloniei, iar ponderea depozitelor negu­vernamentale in PIB arata ca Romania are un decalaj de 10 ani fata de Polonia la acest capitol, chiar daca orientarea spre produsele de economisire a crescut dupa criza financiara, reiese dintr-o analiza a BCR. Salariile mici si gradul de bancarizare foarte redus, in special in mediul rural, fac populatia din Romania mult mai putin orientata spre economisire decat cea din Polonia. Anterior crizei financiare, creditele acordate romanilor au crescut mult mai rapid decat depozitele, iar acest lucru produce efecte si in prezent, noteaza Ziarul Financiar.

Ce va ramane in piata locala de bricolaj dupa exit-ul OBI si Baumax

Piata locala de bricolaj trece printr-o efervescenta oarecum atipica pentru cursul lucrurilor dintr-o industrie extrem de afectata de criza globala, sectorul bricolajului si al materialelor de constructii fiind unul puternic lovit. Evaluata la circa doua miliarde de euro, piata romaneasca de bricolaj a suferit in ultimul an schimbari majore, care au modificat cursul evolutiei intr-o anumita masura. Daca Dedeman, Arabesque si Ambient, primii trei jucatori ai pietei, si-au continuat dominatia la nivel local, se pare ca nemtii si francezii prezenti in Romania au resimtit din plin greutatile pe o piata atat de neobisnuita, noteaza www.wall-street.ro.

McCEO, povestea sefului McDonald's Romania si planurile lui la carma lantului de restaurante

Daniel Boaje este de patru ani responsabil de activitatea McDonald’s in Romania, dar cariera sa a inceput in urma cu 20 de ani. La un moment dat a incercat aventura antreprenoriatului, s-a specializat apoi in domeniul financiar, dar a ales in cadrul retelei de fast-food. El poveteste care au fost momentele cheie din drumul catre fotoliul de CEO al McDonald’s in Romania. Daniel Boaje, director general al McDonald's Romania, a preluat conducerea companiei in urma cu patru ani, dar s-a angajat in cadrul companiei americane in urma cu aproape 20 de ani. Isi aminteste limpede toate datele importante din cariera sa, facand referire nu doar la ani, ci chiar la o anume zi dintr-o luna. Spune despre sine ca este „un om normal”, ca implineste anul acesta 44 de ani si povesteste ca a inceput sa lucreze la McDonald's in 1994, dupa ce a vazut un anunt in ziar. Chiar daca la acea vreme aparusera cateva firme de recrutare, nu era inca vremea lor si foarte populare erau anunturile de angajare, care ajungeau si pe o jumatate de pagina de ziar, scrie Business Magazin.

Premiera in Europa: statul care vrea sa renunte la euro pentru a adopta o moneda nationala

Cel mai tanar stat din Europa, Kosovo, vrea sa renunte la moneda euro, pe care o foloseste de la declararea independentei, si sa adopte o moneda nationala proprie, scrie cotidianul austriac Der Standard, care il citeaza pe guvernatorul bancii centrale din Kosovo, Bedri Hamza, potrivit www.incont.ro. Desi nu are acordul Bancii Centrale Europene, Kosovo foloseste moneda unica europeana fara a face parte din zona euro si nici macar din UE, acesta fiind doar unul dintre statele in care autoritatile de la Bruxelles tolereza aceasta situatie.

Prima scindare intre statele Uniunii Eurasiatice. Kazahstan si Belarus resping planul Rusiei pentru un sistem vamal special destinat Ucrainei, ca raspuns la semnarea Acordului cu UE

Kazahstan si Belarus au respins o propunere a Rusiei ca toate cele trei tari sa adopte un sistem vamal special pentru bunurile provenite din Ucraina, ca raspuns la semnarea de catre autoritatile de la Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, transmite Novinite, citata de Mediafax. Autoritatile de la Astana si Minsk au respins informatiile ca cele trei tari membre ale recent-infiintatei Uniuni Economice Eurasiatice vor adopta o pozitie comuna fata de Ucraina. Oficiali din Belarus, citati de publicatia rusa Vedemosti, au spus ca tara lor nu considera ca relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana afecteaza uniunea vamala la care participa tarile din Uniunea Economica Eurasiatica.

Cupa Mondiala, cel mai discutat eveniment de pe Facebook. Peste 1 mld. de comentarii, “like-uri” si statusuri, record inregistrat pe reteaua de socializare

Cu peste un miliard de statusuri, "Like-uri" si comentarii publicate in prima jumatate a Cupei Mondiale 2014 din Brazilia, acest campionat de fotbal este deja cel mai discutat eveniment de pe reteaua de socializare Facebook, din istoria ei de un deceniu, informeaza Reuters. Discutiile despre Cupa Mondiala masurate intre 12 si 29 iunie au implicat peste 220 de milioane de persoane si un miliard de interactiuni, potrivit datelor furnizate de Facebook. Avand in vedere ca aceasta competitie va continua pentru inca doua saptamani, campionatul va inregistra noi recorduri in randul celor mai mari evenimente social media din istorie.