Liderii UE nu reusesc sa se puna de acord in privinta acordarii de noi bailout-uri 

Ministrii de finante din Uniunea Europeana nu au reusit sa ajunga la un consens privind modalitatea de salvare a bancilor cu probleme, in cazul unei viitoare crize. Dupa discutii care au durat 20 de ore in acest weekend, parerile liderilor UE sunt inca impartite, contribuabilii putand sa fie pusi din nou in situatia de a suporta costurile de bailout, relateaza BBC. Problema va fi rediscutata miercuri, la o intalnire a sefilor de guvern. "Nu am nicio indoiala ca vom ajunge la un acord", a declarat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. Discutiile care au avut loc in Luxembourg s-au concentrat asupra situatiei din Cipru si daca modul gestionarii situatiei de acolo ar trebui sa furnizeze un tipar pentru solutionarea altor momente de criza sau daca pierderile ar trebui sa ii vizeze doar pe creditorii bancilor.     

BERD, unul dintre cei mai mari finantatori ai Romaniei: Va trebuie o crestere economica generatoare de joburi pentru tineri

Intrebarea cruciala pentru Romania este cum face ca economia sa creasca, afirma Suma Chakrabarti, presedintele BERD - institutia financiara internationala care a ajuns la un portofoliu de 6,2 mld. euro pe piata locala. lntr-un interviu pentru ZF el a spus ca nu exista vreo solutie miracu­loasa, fiind nevoie de un cumul de factori, pornind de la existenta unui leadership puternic si a unei viziuni pe termen lung, care sa bata dincolo de ciclurile electorale.  "Nu am nicio indoiala in privinta poten­tialului de crestere al Romaniei, exista o clasa de mijloc de dimensiuni considerabile, exista capacitate de export. Mai este nevoie si de ingredientul numit investitii straine directe. Exista aici o mare problema pentru intreaga regiune si cautam sa intelegem de ce aceste fluxuri scad si ce putem face pentru a le stimula. Trebuie analizat fiecare exemplu de succes in atragerea investitiilor si cred ca nu in ultimul rand ar trebui alocate mai multe resurse umane pentru a face marketing Ro­maniei in strainatate", a declarat Chakrabarti. Seful BERD considera insa ca trebuie avuta in vedere o nuanta foarte importanta atunci cand este gandita o politica de stimu­lare a cresterii economice: "Este nevoie de un tip de crestere care sa genereze locuri de munca pentru tineri", scrie zf.ro

Vom intrece Italia la productia de cereale

Productia locala de cereale, estimata la 17,4 milioane de tone, o va depasi cu 3% in acest an pe cea din Italia, iar economia romaneasca va urca pe locul sase in topul producatorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii, arata proiectiile pe iunie facute publice recent de Coceral, organizatie a traderilor si procesatorilor agricoli europeni.  "Productia va fi mai mare ca urmare a vremii bune. Daca mai ploua o data in iunie si inca o data in luna iulie, cred ca nu va fi un an cu probleme", spune Stefan Gheor­ghita, directorul general al producatorului de seminte agricole certificate Caussade Semences, cu afaceri de 15,4 milioane de euro, care este in acelasi timp si fermier cu 600 de hectare in Braila, potrivit ZF.

Romania, pe picior de egalitate cu SUA la capacitatea eoliana nou instalata. Se formeaza o noua bula speculativa? 

Romania este la egalitate cu Statele Unite in ceea ce priveste capacitatea eoliana instalata anul trecut raportat la milionul de locuitori si ocupa locul 2 la nivel mondial intr-un clasament realizat de The Global Wind Energy Council (GWEC). Se formeaza o noua bula speculativa? Romania a devenit o piata "fierbinte" in ceea ce priveste energia eoliana, afirmatie sustinuta si de operatiunile Vestas, producatorul danez de turbine eoliene care a facut din Romania un hub regional.  Anul trecut, in tara au fost instalate eoliene care produc 923 MW, adica jumatate din productia totala a Romaniei pe 2012, de 1.905 MW. Raportat la un milion de locuitori, capacitatea nou instalata este de 42 MW, la egalitate cu cea a Statelor Unite, noteaza Wall-Street.ro 

Google Bucharest declara 2,5 mil. euro pe 2012, dublu fata de 2011

Google Bucharest SRL, companie detinuta integral de gigantul american care domina piata globala de publicitate online cu venituri de 70 mld. euro in 2012, a raportat anul tre­cut la Registrul Comertului o cifra de afaceri neta de 11,2 mil. lei (2,5 mil. euro) chiar daca veni­tu­rile firmei de la clienti din Romania s-ar fi apropiat, conform unui raport al agentiei de publicitate Initiative Media, de 16 mil. euro.  Diferenta dintre veniturile raportate de Google Bu­cha­rest SRL si estimarea privind incasarile companiei de la clien­tii care isi fac publicitate prin platforma Google Ad­words poate fi data de faptul ca firma americana emite fac­turile pentru serviciile prestate prin filiala din Irlanda, noteaza ZF.

Asiguratorii care vand RCA infloresc. Dar mai platesc ?

Pe hartie, prima parte a lui 2013 a fost cea mai profitabila perioada din istoria recenta a asigurarilor RCA. In practica, problemele sunt din ce in ce mai multe si mai grave. Cu o autoritate de supraveghere nefunctionala, cu un numar de contracte aflat la cel mai scazut nivel din ultimii ani, cu o frecventa a accidentelor din ce in ce mai mare si, nu in ultimul rand, cu o prima medie mai mica decat in toata perioada dintre 2007 si 2011, societatile de asigurare au reusit performanta de a-si creste profitabilitatea pe zona RCA. Aceasta ar fi, la o prima vedere, realitatea care reiese din cifrele raportate de societatile de asigurare in primele trei luni din 2013. Raportul dintre incasarile asiguratorilor si ansamblul cheltuielilor este unitar, adica emiterea RCA nu a mai adus pierderi, fapt neintalnit pana acum. Realitatea din teren este insa cu totul alta: numarul reclamatiilor primite de CSA a crescut de sute de ori in ultimii cinci ani, ajungand la peste 12.000.  Majoritatea acestor reclamatii  sunt generate de intarzierile din ce in ce mai frecvente la plata daunelor, scrie Capital.

Cum au ajuns doua studente sa lucreze ca intern la Microsoft Romania si Polonia

Silvia Dusa si Simona Adam, studente, spun despre ele ca sunt norocoase pentru ca au fost selectate sa faca practica la sediile unui gigant din domeniul tehnologiei. Pentru o saptamana, cele doua romance au fost pe urmele celor de la Microsoft Romania si Polonia, facand ceea ce in domeniu se numeste shadowing.  Practic au cunoscut lideri in tehnologie si au vazut cum se lucreaza intr-o corporatie internationala.  Simona Adam a inteles acum ca un lider adevarat trebuie sa fie, in primul rand, pasionat si multumit cu ceea ce face si, in al doilea rand, autentic, pentru ca oamenii simt atunci cand incerci sa te prefaci, lucruri pe care sustine ca va incerca sa le aplice in propria cariera. La randul ei, Silvia Dusa a explicta ca "experienta Microsoft a fost una inedita care mi-a demonstrat ca pentru a avea succes nu trebuie sa faci lucruri diferite, ci sa faci lucrurile diferit", scrie Gandul.

Starbucks plateste impozit pe profit in Marea Britanie, pentru prima oara in cinci ani

Lantul de cafenele s-a aflat in ultima perioada in centrul unor scandaluri privind taxele neachitate, in special in Marea Britanie. La indemnul repetat al premierului, compania a platit cinci milioane de lire sterline, urmand sa mai achite inca pe atat pana la sfarsitul anului, primul impozit pe profit pe care il plateste in ultimii cinci ani. Potrivit The Guardian, o noua transa de 10 milioane de lire sterline urmeaza sa fie incasata de catre stat in 2014. Dar criticii atrag in continuare atentia ca firmele, printre care si Starbucks, nu ar trebui "sa poata alege dupa bunul plac cat impozit sa plateasca". Starbucks a anuntat ca a fost de acord cu aceasta contributie pentru a-si multumi clientii si va continua sa vireze si restul banilor pana la sfarsitul anului, desi continua sa sustina ca afacerea se afla pe pierdere in Regat.

Google are termen de 35 de zile sa stearga datele pe care le-a colectat ilegal 

Gigantul IT are la dispozitie 35 de zile pentru a sterge orice date pe care le mai are in posesie, pe care le-ar fi colectat "din greseala" prin intermediul programului Street View, noteaza BBC. Google Street View strange informatii inclusiv prin intermediul retelelor de internet nesecurizate din orase, iar acum trebuie sa stearga datele astfel parvenite sau va fi trasa la raspundere. O investigatie in acest sens asupra companiei a fost reluata anul trecut, dupa ce practicile folosite au fost descoperite, insa Biroul de Informatii din Marea Britanie care se ocupa cu reglementarea situatiei nu a impus deocamdata o amenda. Google a promis anterior ca va distruge toate informatiile retinute, insa a recunoscut anul trecut ca a mai pastrat "din greseala" cateva date.

Banca Reglementelor Internationale cere celorlalte institutii bancare sa opreasca stimulentele

Investitorii globali s-au speriat saptamana trecuta, dupa ce Ben Bernanke, seful Rezervei Federale, a dat de inteles ca SUA ar putea opri acordarea de stimulente anul acesta. Informatia a fost acum confirmata de catre Banca Reglementelor Internationale, in raportul sau anual, informeaza CNN Money. In document se sugereaza ca bancile centrale din intreaga lume ar trebui sa nu se mai bazeze pe acordarea de stimuli pentru revigorarea cresterii economiei, ci guvernele ar trebui sa mareasca ritmul de impunere a reformelor. "Am trecut de apogeul crizei si scopul politicilor adoptate s-a schimbat, asa ca trebuie sa refacem economiile inca afectate astfel incat acestea sa dea din nou dovada de o crestere sustenabila", se arata in raportul BIS, un consortiu format din cele mai importante institutii bancare, inclusiv Banca Centrala Europeana.

Nestle deschide doua fabrici in China, pentru a face fata cererii, desi economia se misca anevoios 

Nestle S.A., cel mai mare producator alimentar din lume, a anuntat deschiderea a doua fabrici in China luna viitoare, scrie Bloomberg. Cererea provenita de la cea mai populata tara este in crestere, desi ritmul economic al Chinei a incetinit in mod neasteptat in primul trimestru al acestui an. Insa acest lucru nu a afectat deocamdata afacerile de pe teritoriul asiatic, iar guvernul isi doreste sa mareasca nivelul consumului domestic si, in acelasi timp, sa se sprijine mai putin pe exporturi si investitii. Producatorul elvetian va deschide o fabrica de cafea in provincia Shandong si inca una cu profil alimentar, in parteneriat cu Yinlu Foods Group. Compania nu a facut publica suma pe care planuieste sa o investeasca in aceasta extindere.