Indicele de incredere macroeconomic este la maximul ultimelor 16 luni. BNR va reduce din nou dobanda-cheie in sedinta de luni

Indicele de incredere macroeconomica CFA Romania, care cuantifica asteptarile analistilor financiari privind evolutia economiei pe un an, a atins in august cel mai ridicat nivel inregistrat din mai 2012 (47,8) pe seama imbunatatirii perceptiei asupra conditiilor curente din mediul de business, potrivit Ziarului Financiar.

Economia ar putea primi lunea viitoare un alt semnal de incredere printr-o noua decizie a Bancii Nationale de reducere a dobanzii-cheie la lei, probabil pana la 4,25% conform estimarilor avansate de majoritatea analistilor bancari.

In august, creditarea a ramas pe minus, riscand sa submineze perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, trendul negativ al finantarilor private si slabiciunea persistenta a consumului reclamand noi stimuli. Si BNR

Ce informatii ar trebui sa contina cardul de sanatate

Odata ce dilema distribuirii cardurilor de sanatate a fost rezolvata, autoritatile se gandesc ce informatii ar trebui sa contina acest act electronic. "Proiectul privind cardul se sanatate Cardul de sanatate nu trebuie sa fie un instrument care sa permita accesul la multe date personale", crede presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, citat de Capital.ro.

Acesta crede ca documentul nu trebuie sa fie un instrument cu ajutorul caruia sa poti avea acces la foarte multe date personale, pentru a evita abuzurile. "Concentrarea unor informatii intr-un singur loc, la care sa aiba acces autoritatile statului si fara sa existe mijloace performante de a le proteja, este un mare pericol pentru orice cetatean, pentru ca, daca are acces o firma de asigurari, dintr-o data iti fixeaza o alta prima de asigurare", a adaugat Astarastoae.

Antreprenorul brasovean care, in criza, si-a crescut afacerea de 4 ori

Desi piata a scazut, in ultimii ani afacerea Bilka Steel a crescut de peste patru ori fata de 2008, an in care conducerea companiei a ales sa si produca tigla metalica, nu numai sa o distribuie. An de an investitiile au continuat, iar roadele s-au dovedit a fi cresteri anuale de cate doua procente, relateaza Business Magazin.

CONTEXTUL: Piata de tigla metalica se plaseaza la cica 70 de milioane de euro, iar in ultimii ani, la fel ca intreaga piata a materialelor de constructii, a scazut. In aceasta vara, de pilda, producatorii au folosit doar 80% din capacitate, chiar daca sezonul cald este cel in care se inregistreaza cele mai mari rulaje.

DECIZIA: In ciuda evolutiei pietei, managementul Bilka a continuat investitiile in tehnologie de ultima generatie; in plus, a diversificat gama de produse. „Am constatat in piata o serie de deficiente in procesul de vanzare, service si montaj al tiglei metalice. Ne era clar ca trebuia sa nu replicam pasii gresiti din piata, astfel ca am acordat o atentie sporita relatiei cu dealerii nostri", spune Horatiu Tepes, proprietar Bilka Steel.

Soarele straluceste in curtea "fotovoltaicilor", cu putini dinti

Proiectele de parcuri fotovoltaice continua chiar daca profitul vine  mai tarziu decat pana acum. Inainte de iulie , acest an, profitul venea in patru an. Acum, dureaza dublu, dar profitul este garantat, scrie Economica.net.

Industria romaneasca a energiei fotovoltaice continua sa se dezvolte in ritm sustinut, chiar daca subventiile investitorilor din domeniu au fost taiate de trei ori. O spune numarul de autorizatii de infiintare publicate periodic de Agentia de Reglementare in Energie care se numara cu zecile in fiecare luna.

Astfel, cu doar doua certificate verzi primite pentru fiecare MWh livrat in retea, in loc de sase, ca pana in august, firmele inca sunt profitabile. De altfel, o spune chiar presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica Ciprin Glodeanu. „Investitori sunt in piata, continua proiectele. Rata de rentabilitate e mai mica acum, dar exista. Prin prevederile Comisiei Europene, fotovoltaicul are o rata de rentabilitate de 11,6%. Raportul ANRE din martie a aratat ca s-a depasit rata de compensare cu 10%, datele noastre spun ca doar cu 2-3%, acesta a fost unul din motivele pentru care s-a diminuat numarul de certificate acordate. Noi am cerut interventia Comisiei Europene pentru ca suntem de parere ca a fost un abuz taierea a patru certificate. Oricum, proiectele merg inainte si oamenii asteapta sa vada ce se mai intampla. Au securizat deja terenurile pentru parcuri cu sute de mii de euro, ce ar putea sa faca? Sa piarda banii aia?”, arata Glodeanu.

Bunul contribuabil, evazionistul si Fiscul: cei corecti pot finanta statul chiar si 6 ani fara sa primeasca dobanda

Un contribuabil corect poate sa finanteze statul cel putin 3 ani, de la momentul in care inspectorii fiscali iau o decizie abuziva sau incorecta si pana la o solutie finala a Instantei, dar am vazut cazuri cand acest termen s-a intins pana la 6 ani, a spus intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Vlad Boeriu, director Taxe Indirecte in cadrul Deloitte.

Boeriu a explicat ca majoritatea clientilor care ajung in Instanta cu Fiscul evita sa mai ceara dobanzi, pentru perioada de timp in care au finantat statul, intrucat vor mai astepta 3-4 ani pentru o solutie favorabila in acest sens. Specialistul Deloitte a detaliat intregul mecanism prin care statul evita sa plateasca dobanzile catre contribuabili, dupa ce Instantele au dat o solutie fiscala in favoarea unei firme.

Pentru a incepe procesul, un contribuabil trebuie sa faca o solicitare pentru a cere plata dobanzilor. Fiscul nu raspunde la aceasta, desi conform legii trebuie sa raspunda in 45 de zile. In cazul fericit, dupa ce contribuabilul si/sau consultantul fiscal fac presiuni, Fiscul emite un raspuns negativ la aceasta cerere, invocand "diferite argumente nesustinute de prevederile legale".

Vasilescu, BNR, despre urmatorul model post criza: „Lumea merge spre taxarea mare a resurselor si materiilor prime si neimpozitarea muncii”

Urmatorul model economic post criza nu se va mai baza pe creditare si se va migra de la vanzare directa la leasing. De asemenea, statele vor pune taxe foarte inalte pentru materii prime si materiale si vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat si de Romania, afirma Adrian Vasilescu, potrivit Incont.ro.

"Lumea merge spre taxe foarte mari pentru materii prime si materiale, pentru resurse. Resursele vor costa foarte mult sub efectul impozitarii. Munca, tocmai pentru a stimula performanta, inovatia, va fi impozitata la minim. Si Romania are de gandit, nu cumva este timpul de aceasta schimbare?", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la seminarul MediafaxTalks about SME's.  

Adrian Vasilescu spune ca pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populatie, mai intai la companii si apoi prin produse la populatie. Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca nu are un raspuns privind reluarea creditarii, din mai multe puncte de vedere, desi finantarea a mers in continuare in anii de criza, chiar daca nu la nivelul asteptarilor si la nivelul dinainte de anul 2008.  

Apple anunta o noua serie de iMac

Compania americana Apple si-a updatat linia de computere iMac cu ultimele procesoare quad-core de la Intel, noi placi de grafica si ultima generatie de tehnologie Wi-Fi, informeaza CNN. Urmatoarele iMac-uri vor avea diagonala de 21,5 inci, procesor Intel Core i5 de 2,7Ghz si placi grafice Iris Pro, insa vor putea fi disponibile si in varianta de 3,4GHz cu placi grafice Nvidia GeForce. Aceste ultime specificatii sunt valabile si pentru versiunea de 27 de inci. Cei care cauta si mai multa putere pot opta inclusiv pentru un procesor de 3,5GHz, grafica Nvdia GeForce GTX 780M si pana la 4GB de memorie video, potrivit CNN.

Bugatti intra pe piata modei

Producatorul de autoturisme de lux spera sa atraga noi clienti prin lansarea unui lant international de magazine in care sa isi vanda proaspat lansata linie de haine si accesorii, noteaza Wall Street Journal. Cunoscut pentru modelul Bugatti Veyron, care accelereaza la o suta de kilometri la ora in doar 2,5 secunde, producatorul detine si o editie vestimentara limitata, pe care si-a etalat-o saptamana trecuta la saptamana modei de la Milano. Strategia de atragere a clientilor, in special a femeilor, nu este o noutate in domeniu. Italienii de la Ferrari si nemtii de la Porsche au lansat la randul lor colectii de haine, genti si ceasuri care le poarta numele. Criticii spun ca aceasta nu este decat o forma scumpa de promovare, despre care nu s-a dovedit ca ar ajuta intr-un fel la cresterea vanzarilor. Si, cu siguranta, profitul obtinut din afacerea cu moda este minimal pe langa cel din vanzarea de masini, mai ales cand un Veyron Sport Vitesse costa 1,7 milioane de euro.

Mogulul necunoscut din hip-hop, cu incasari mai mari ca 50 Cent

Tech N9ne este un rapper de care putina lume a auzit. Cu toate astea, pentru succesul sau stau marturie multitudinea de tricouri, rucsaci, sticle de apa sau ochelari de soare, toate branduite cu numele artistului, arata revista americana Forbes. Iar marfa continua sa vina la studioul sau Strange Music, din orasul Kansas.

In ceea ce priveste cariera muzicala, se poate spune ca Tech a avut cu ce sa isi ocupe timpul: a avut peste o mie de reprezentatii in ultimii cinci ani, iar din 2006 a lansat, in medie, mai bine de un album pe an. Pentru ultima sa compilatie a colaborat cu mai multi artisti cunoscuti din domeniu si a reusit sa ocupe primul loc in clasamentele de rap, performanta ce i-a adus 7,5 milioane de dolari numai anul trecut, depasindu-i pe mai consacratii 50 Cent, Mac Miller sau Rick Ross. “Ce il diferentiaza de restul este etica pe care o aplica in tot ceea ce face, dar si faptul ca intotdeauna cauta sa atinga perfectiunea”, spune Lamar, unul dintre artistii cu care Tech N9ne lucreaza.