Guvernul tine economia in loc pentru ca nu investeste in infrastructura. CNADNR a cheltuit in primul semestru de 2,5 ori mai putin decat banii alocati

Desi toata lumea se plange de lipsa infrastructurii rutiere, CNADNR a cheltuit doar 40% din banii pe care ii avea alocati pentru drumuri in S1. Constructiile, sector ce ar fi trebuit sa fie un motor pentru economie, se afla intr-un declin continuu de la inceputul anului, in conditiile in care statul a decis sa directioneze banii catre salarii si pensii in detrimentul investitiilor. Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 3,4% in primul semestru al acestui an, la 23,9 mld. lei (5,4 mld. euro), in timp ce cheltuielile cu investitiile s-au ridicat 9,6 mld. lei (2,2 mld. euro), in scadere cu 21% potrivit datelor de la Finante. In acest context, lucrarile ingineresti (de infrastructura) s-au prabusit cu aproape 27% in primele sase luni, scrie Ziarul Financiar.

Bulgaria risca falimentul bancar. Ce se intampla in Romania daca o banca are probleme

Prabusirea furtunoasa si nationalizarea CorpBank, una dintre cele mai mari banci din Bulgaria, ne aduce aminte de valul de falimente care a cuprins sistemul bancar romanesc la finele anilor '90. Mai poate da faliment astazi o banca din Romania? www.economica.net a incercat sa gaseasca raspunsul la unul dintre specialistii care au administrat falimente celebre ca Dacia Felix sau Banca Internationala a Religiilor. „Cea mai mare problema pentru o banca sunt retragerile de capital. Nu exista institutie de credit care sa reziste la retrageri masive iar evenimentele din Bulgaria ne-au aratat clar acest lucru. Daca este vorba si de o banca mare, cu impact semnificativ in economie, a carei eventuala cadere prezinta risc de sistem, este clar ca nu iti poti permite sa o lasi. Si atunci intervine statul. Nu direct, ci prin diverse vehicule. Aceasta este practica europeana iar in Romania situatia este cumva similara cu cea din Franta”, arata Stan Tirnoveanu, partener la societatea Zamfirescu Racoti&Partners.

Mii de soferi s-au trezit cu conturile blocate desi si-au platit amenzile. CNADNR ii executa pe cei salvati de legea din 2012

Mii de automobilisti au descoperit cu stupoare ca au conturile bancare blocate, pentru ca sunt executati silit de Compania Nationala de Autostrazi. Este vorba de cei care in urma cu 3 ani au fost prinsi circuland fara rovinieta si care, desi au achitat amenda, nu au platit si penalizarea. Culmea este ca aceasta penalizare a fost eliminata prin lege, inca din 2012. Legislatia din 2011 stabilea ca cei prinsi fara rovinieta sa plateasca o amenda de pana la 500 de lei catre stat si un tarif de despagubire care ajungea la CNADNR de 28 de euro pentru autoturisme. In vara lui 2012 a intrat insa in vigoare o noua lege, care a pastrat ca sanctiune doar amenda si a eliminat tariful de despagubire, asa ca actiunea CNADNR este un abuz, spun avocatii, potrivit www.stirileprotv.ro.

Ce efecte ar avea legea de amanare a executarii silite a ipotecarelor in default

Aprobarea proiectului de lege initiat recent de un grup de parlamentari care ar permite clientilor cu credite ipotecare intrati in default sa amane executarea silita s-ar putea reflecta in cresterea costului creditelor noi si ar putea incuraja debitorii sa nu isi mai plateasca la timp ratele, considera analistii financiari. Restantele la creditele peste 20.000 de lei ale persoanelor fizice au crescut in iunie fata de luna anterioara cu 0,5% pana la aproape 7 miliarde de lei, in aceasta categorie fiind incluse si creditele ipotecare aflate in default. Populatia are in total credite contractate pentru achizitia de locuinte de peste 40 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

Povestea romanului care se afla la carma subsidiarei din Ungaria a celui mai important producator de bere din lume

Andrei Haret are 43 de ani si din 2010 este managing director pentru subsidiara SABMiller din Ungaria, dupa ce a ocupat cateva functii de conducere in cadrul Ursus Breweries. El a devenit primul manager roman din cadrul Ursus Breweries care conduce o subsidiara a SABMiller (Dreher Breweries). Cititi un interviu cu Andrei Haret pe www.capital.ro.

Cand era copil nu avea bani nici de pantofi. Ulterior a dezvoltat un imperiu industrial

Unul dintre industriasii de seama ai Romaniei din perioada interbelica, Dumitru Mociornita s-a nascut pe 5 august 1885 intr-o familie de tarani din localitatea Tintea din judetul Prahova. Familia sa era atat de saraca, incat se spune ca invatatorul sau obisnuia sa il aseze in spatele clasei, pentru ca nu avea incaltari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul dedicat industriasului. A studiat la liceul Sfintii Petru si Pavel din Ploiesti si la liceul cu profil economic Kretzulescu din Bucuresti. La examenul de bacalaureat a fost remarcat de Ion I. C. Bratianu, care i-a oferit o bursa la Scoala Superioara de Comert din Bucuresti, iar mai tarziu, la Scoala Superioara Practica pentru Comert si Industrie din Paris, noteaza Business Magazin.

Preturilor apartamentelor in oglinda: cat costa o casa acum 6 ani si cat se cere acum

Pretul mediu cerut la nivel national pentru apartamentele disponibile spre vanzare (noi si vechi) s-a mentinut relativ constant, dupa un avans usor, de la 904 euro pe metru patrat (la finele lui iunie) pana la 906 euro pe metru patrat. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, aceasta valoare este cu circa 56% mai mica decat cea valabila in momentul de apogeu al pietei (martie 2008, la nivel national), respectiv 2.058 de euro pe metru patrat. In Capitala au fost consemnate cele mai mari scaderi de pret la apartamente in ultimii ani. Aici, garsonierele nou-construite s-au ieftinit cu circa 56% (de la 2.519 la 1.108 euro pe metru patrat), in vreme ce locuintele monocamerale din blocurile vechi au consemnat un recul de circa 55,6% (de la 2.388 la 1.061 de euro pe metru patrat), potrivit www.wall-street.ro.

Sperantele Europei de a iesi din criza, spulberate de Rusia. Statele UE ar putea pierde 12 mld. euro din cauza sanctiunilor comerciale impuse de Moscova

Grecia, Spania, Finlanda, tari care inca mai resimt efectele devastatoare ale crizei datoriilor care le-a ingropat economiile in ultimii ani, dar si statele dezvoltate de pe continent ca Germania sau Franta, toate sunt ingrijorate de efectele pe care le vor avea sanctiunile impuse de Moscova asupra economiei Uniunii Europene, potrivit Bloomberg. Rusia a interzis, timp de un an, importurile de produse agricole si alimentare din statele care au impus sanctiuni tarii din cauza implicarii in criza din Ucraina, respectiv impotriva Uniunii Europene, Statelor Unite, Norvegiei, Australiei si Canadei.

Amazon a oprit vanzarea unor productii Disney si carti editate de Hachette, dupa ce retailerul a fost acuzat ca practica preturi mult prea mici

Amazon a oprit precomenzile pentru anumite filme produse de studiourile Disney, a anuntat duminica publicatia Wall Street Journal, care vorbeste despre o noua disputa contractuala, dupa ce distribuitorul american a inceput in 2014 un "razboi de durata" cu Hachette Book Group, relateaza Reuters. Copiile fizice ale unor filme precum "Maleficent" si "Captain America: The Winter Soldier" nu mai erau disponibile pentru comanda pe site-ul Amazon.com in cursul zilei de duminica. In schimb, versiunile digitale ale unora dintre filmele in cauza erau in continuare disponibile in sistem de precomanda.

Sfarsit de epoca pentru Audi, Starbucks sau Danone. Investigatiile antitrust din China impotriva companiilor straine reduc drastic profiturile gigantilor occidentali

Campania antitrust lansata in ultimele luni de autoritatile de reglementare din China impotriva companiilor occidentale semnaleaza sfarsitul unei ere in care produse pornind de la cafelele Starbucks si pana la automobilele Audi aduceau profituri mai mari la Beijing decat la Londra si New York. In ultima luna, autoritatile chineze antitrust au presat cel putin sapte producatori auto sa reduca preturile si au perchezitionat birourile Microsoft. Intre companiile verificate incepand de anul trecut se mai afla Qualcomm, Caterpillar, Mead Johnson Nutrition si Danone, relateaza Bloomberg.