Firmele se descurca tot mai greu cu banii desi economia creste. Sumele refuzate la plata de banci au sarit cu o treime in sapte luni

Bancherii nu au gasit luna trecuta suficiente lichiditati in conturile companiilor pentru a deconta biletele la ordin si cecuri in valoare de 1,13 miliarde de lei (250 mil. euro), sumele refuzate la plata fiind cu 75% mai mari decat in iulie 2012 in conditiile in care cresterea economica intarzie sa se reflecte si in imbunatatirea lichiditatilor companiilor.  Sumele refuzate la plata s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei in primele sapte luni, un maxim istoric pentru aceasta perioada a anului. "Estimarile optimiste privind cresterea economica din 2013 se bazeaza pe contributia agriculturii si a exporturilor, ceea ce arata ca firmele care se adreseaza pietei interne continua sa aiba dificultati. Comertul cu amanuntul si lucarile de constructii au scazut anul acesta. Probabil ca in aceste sectoare se simt si cele mai mari presiuni asupra lichiditatii firmelor private", comenteaza Eugen Sinca, analist-sef al BCR.  Majoritatea prognozelor indica o crestere economica de peste 2% anul acesta, iar cele mai optimiste estimari tind chiar spre un avans de 3%. Conditiile de lichiditate raman insa volatile, in conditiile in care nu toate segmentele reu­sesc sa genereze crestere, scrie ZF.

Primii 100 de antreprenori romani sunt striviti de datorii si au nevoie de 5,6 mld. euro cash

In ultimii doi ani si-au anuntat insolventa 15 companii din topul celor mai mari 100 de societati controlate de antreprenori locali. Cele 100 de companii sunt supraindatorate si ar avea nevoie de bani noi in valoare de 5,6 mld. euro ca sa se capitalizeze, pentru a atinge indicatorii medii de indatorare la nivel european din sectoarele in care activeaza, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor de la finele anului 2012.  Datoriile insumate ale acestor firme totalizeaza 6,8 miliarde de euro, nivel de 2,6 ori mai ridicat fata de valoarea contabila (activele nete) insumata a acelorasi companii. Desi multi antreprenori romani se confrunta cu o lipsa acuta de finantare, niciunul nu a mai testat din anul 2008 interesul investitorilor de pe bursa de la Bucuresti printr-o oferta publica de vanzare de actiuni, iar piata de private-equity este aproape inexistenta, anul trecut companiile romanesti atragand doar 23 mil. euro de la astfel de fonduri.  Nivelul creditelor neperformante din Romania este unul dintre cele mai mari din Europa, potrivit  ZF.

Zacamantul de aur de la Rosia Montana va fi exploatat incepand cu 2016. Cota statului creste la 25%

Exploatarea zacamantului de aur de la Rosia Montana va incepe in 2016, iar statul isi va majora participatia la 25% din actiuni. Sunt cateva dintre prevederile propunerii de contract de asociere dintre statul roman si investitorul canadian. Aparitia documentului a tensionat spiritele intre cei care sunt pro si contra proiectului.  Oaspetii de la Bucuresti au scapat nesifonati din imbranceala, dar fiecare tabara isi sustine in continuare pozitia. Proiectul de la Rosia Montana a fost pus deja de Guvern pe lista investitiilor prioritare, dar va fi modificat. Guvernul vrea sa mareasca si redeventa pe care o va incasa, de la 4 la 6%. Acestea modificari trebuie sa fie aprobate si de Parlament, informeaza stirileprotv.ro

Care sunt regii cerealelor din Romania

Cu productii de grau care ajung si la 8 tone/hectar, cei mai mari detinatori de terenuri din tara au pareri diferite despre profitul pe care il vor obtine in 2013. Toti se plang ca producția buna e inghitita de preturile mici. Majoritatea recunosc ca au avut producti mai mari decat in 2012, poate chiar record, dar profiturile nu sunt pe masura. Un calcul sumar facut de Culita Tarata arata ca la grau profitul net la hectar este negativ. Totusi, recunoaste ca „ceva profit iese din recolta de rapita“. Ioan Niculae, proprietarul Interagro, spune ca a avut o crestere a productiei de 10%-11% in 2013 fata de 2012, afectata insa de scaderea preturilor cu 10%-15%. Per total, insa, iese pe plus.  Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, a declarat ca va stoca productia in asteptarea unor preturi mai bune. De unde insa aceste diferente?  Profitul depinde de cat de integrat este businessul fiecarui fermier, si intr-un an agricol normal, si intr-unul cu productie agricola de varf. Pretul graului difera si in functie de punctul de vanzare, scrie Capital.

Afacerile celor mai mari 25 de constructori au crescut cu peste 30% in cei cinci ani de criza

Afacerile celor mai mari 25 de constructori din Romania s-au majorat cu 30% in cei cinci ani de criza, desi ultimii ani si-au pus cu certitudine amprenta asupra marilor nume din industrie.  Piata de constructii a fost unul din principalele segmente care a avut de suferit in momentul izbucnirii crizei, in 2008, numarul proiectelor noi si al lucrarilor de infrastructura scazand puternic de la un an la celalalt, fapt ce a condus la o crestere a incertidutinilor in piata, dar si la declansarea mai multor insolvente. In ciuda semnalelor nu tocmai favorabile venite din industrie, afacerile celor mai mari 25 de constructori cu activitate in Romania au cunoscut un avans de 30% de la 7,5 miliarde de lei in 2008, la aproape 10 miliarde de lei anul trecut, arata datele obtinute de Wall-Street.ro de la Ministerul de Finante.

Importurile de masini second-hand au explodat in iulie

Importurile de autoturisme la mana a doua au atins in iulie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, cu un volum total de aproape 26.800 de unitati, in crestere cu 72% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cresterea puternica ia prin surprindere piata auto, in contextul in care Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile estima luna trecuta ca ritmul de crestere al importurilor de automobile second-hand se va diminua odata cu intrarea in vigoare a timbrului de mediu in luna martie, noteaza ZF.

Capitolul la care Vodafone, Orange sau Cosmote nu pot rivaliza cu RCS&RDS

RCS-RDS, compania lider pe piata serviciilor de televiziune si de internet, nu se poate compara cu principalii operatori de telefonie mobila din tara noastra, insa exista un capitol la care nu are concurenta.  RCS&RDS este primul operator telecom local care a lansat la nivel national o retea de hotspot-uri Wi-Fi la care se pot conecta utilizatorii de smartphone-uri, tablete, laptopuri si de alte dispozitive compatibile. Daca la inceputul anului trecut compania avea 1.200 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) in peste 40 de orase mari din tara, acum numarul acestora a ajuns la 2.311 dintre care 367 numai in Bucuresti, arata Capital.

"Tatal berii" la PET a pariat 60 mil. euro pe energia verde

Virgil Mailat, fost actionar al producatorului Bere Mures, si cel care a introdus berea la PET pe piata romaneasca la sfarsitul anilor '90, este acum unul dintre cei mai importanti proprietari de proiecte de energie regenerabila care nu are in spate un dezvoltator de talie internationala. Dupa o cariera de 35 de ani in industria berii, Mailat s-a retras cu 35 de milioane de euro din partea gigantului Heineken, care a preluat fabrica in 2008. Dupa o investitie in medicina privata, omul de afaceri a facut primii pasi in sectorul energiei in 2011. Acum el si partenerii sai se apropie de cifra de 60 mil. euro investiti in parcuri eoliene si solare, arata ZF.

Lenovo si ZTE isi doresc o parte din ceea ce a devenit "chilipirul HTC"

Compania HTC nu a fost nicicand mai ieftina pentru cei interesati sa cumpere o parte din know-how-ul tehnologic. Dupa apogeul atins in 2011, actiunile HTC s-au prabusit cu 88%, taiwanezii pierzand cota de piata in fata celor de la Samsung Electronics si Apple, noteaza Bloomberg. ZTE, Lenovo Group si Huawei Technologies s-au aratat deja interesati de preluarea companiei de 4,2 miliarde de dolari, pentru a-si extinde divizia de telefonie mobila si pentru a profita de brandul inca popular al HTC. "Continua sa produca cele mai bune telefoane din industrie. Au o buna recunoastere a brandului. Din acest punct de vedere, ar putea reprezenta o achizitie buna pentru companiile mai mari, dar cu mai putina expertiza in dezvoltarea de produs si o pozitionare mai slaba a brandului", spune Pierre Ferragu, analist la Bernstein, in Londra.

Kodak a primit unda verde sa iasa din faliment 

Eastman Kodak a primit aprobarea tribunalului pentru a iesi din faliment, sub forma unei companii mai mici, dar tot pe segmentul de fotografie digitala, informeaza BBC. Firma, candva cel mai mare nume din industria fotografica, planuia sa iasa din faliment in luna iulie. Eastman Kodak a fost fondata in New York, acum mai bine de 100 de ani, si a fost un pionier in materie de utilizare a filmului in aparatele foto. Din cauza aparitiei tehnologiei digitale, cererea pentru produsele sale a scazut, iar compania nu a mai avut alta solutie decat sa ceara intrarea in faliment, pentru a se proteja. Din acel moment, Kodak si-a vandut mai multe ramuri ale afacerii si o serie de patente, intentionand sa revina acum pe piata si sa se specializeze in imprimare. "Kodak este acum o companie diferita fata de cum o stia lumea, diferita fata de cea care cerea intrarea in faliment", spune Andrew Dietderich, reprezentantul legal al firmei.

Ultima idee a lui Zuckerberg vrea sa aduca internetul in casele a cinci miliarde de oameni 

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a venit cu o noua idee de campanie, prin care vrea sa faciliteze conectarea la internet pentru cei aproximativ cinci miliarde de oameni care nu au in prezent acces la mediul online, relateaza CNN Money.  "Vrem sa facem in asa fel incat oricine, de oriunde – chiar si un copil din zona rurala a Indiei care nu a avut niciodata un calculator, sa se duca la magazin, sa isi ia un telefon, sa intre online si sa aiba acces la toate lucrurile pe care tu sau eu le apreciem la Internet", a declarat Zuckerberg. "Se vor folosi de acest proiect pentru a decide ce tip de guvern isi doresc, sa aiba acces la sistemul de sanatate sau sa tina legatura cu membrii familiei aflati la kilometri departare, pe care nu i-au mai vazut de ani de zile", adauga seful Facebook. Potrivit Bancii Mondiale, peste 4,5 miliarde de persoane din lume nu au acces la internet, din populatia de 7 miliarde a Planetei. In schimb, un milliard de persoane folosesc Facebook.

Televiziunea Al Jazeera se lanseaza in America 

Al Jazeera lanseaza un nou canal de stiri in Statele Unite ale Americii. Potrivit BBC News, reteaua va fi initial disponibila in 48 de milioane de gospodarii, difuzand in fiecare zi cate 14 ore de stiri. Canalul va inlocui Current TV, o retea de televiziune prin cablu infiintata de fostul vicepresedinte american Al Gore, pe care Al Jazeera a achizitionat-o in ianuarie 2013, pentru aproximativ 500 milioane de dolari. Televiziunea din Qatar a promis ca va dedica mai putin timp reclamelor pe post, adica doar cate sase minute pe ora, in timp ce media din industrie este de 15 minute. La nivel global, Al Jazeera este disponibila in peste 260 milioane de case, din 130 de tari. Postul a intampinat insa probleme la intrarea pe piata din SUA, fiind perceput drept antiamerican.