Bancherii ramasi fara clienti coboara sub 10% dobanzile la creditele de consum

Bancherii cauta sa resusciteze vanzarea de credite de consum cu dobanzi mai mici si reduceri de comisioane, dupa ce criza le-a subtiat vizibil bilanturile si le-a scazut veniturile, tinta principala fiind clientii care au avut un comportament de plata bun in trecut sau isi incaseaza veniturile in cont. CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului, vinde pana la finalul lunii mai credite in lei cu dobanda efectiva de 9,2% pe an, in conditiile in care a eliminat temporar comisioanele de analiza si administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioada de 5 ani este de circa 520 lei/luna. BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au dobanzi efective de circa 10% pe an pentru clientii care au si cont de salariu deschis la banca, in timp ce clientii standard platesc cu aproximativ un punct procentual mai mult, potrivit Ziarului Financiar.

ANPC vrea sa elimine taxa de reziliere din contractele Vodafone si Cosmote

Dupa actiunile impotriva bancilor, ANPC a luat la ochi si contractele standard a doi operatori de telefonie mobila. Protectia Consumatorilor vizeaza eliminarea clauzelor din toate contractele de la Vodafone si Cosmote care permit firmelor sa ceara o taxa pentru incetarea inainte de termen a contractelor – asa numita taxa de reziliere. ANPC a primit reclamatii de la clientii celor doua firme de telefonie mobila si a incheiat procese verbale de constatare. Potrivit legii 193/2000, de la 1 octombrie 2013, plangerile intemeiate care vizeaza contractele preformulate – asa cum sunt si cele de telefonie mobila – sunt trimise in instanta. In cazul in care instanta constata ca exista prevederi contractuale cu caracter abuziv, aceasta dispune eliminarea acestora din toate contractele in executare incheiate intre profesionistul in cauza si consumatori, noteaza www.economica.net.

Tarile in care Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

Incepand din 21 martie, Crimeea face parte din Federatia Rusa. Ar putea fi insa doar prima dintr-o lunga lista de anexari pasnice ale Moscovei. O lista pe care se afla inclusiv Transnistria. “Conflicte inghetate”: aceasta este termenul tehnic pentru conflictele de pe teritoriul URSS care nu au gasit o rezolvare. Un termen la fel de corect ar fi “agenda de anexari a Rusiei”. Fiecare dintre aceste conflicte e de fapt o portita intredeschisa prin care Moscova se poate strecura oricand, intervenind in state care teoretic sunt independente. Iar pe lista se afla inclusiv Transnistria, un teritoriu care e mai aproape de Bucuresti decat Maramuresul sau Timisoara. Dupa un lung sir de conflicte, la ora actuala pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice exista 15 state recunoscute formal in toata lumea si 5 cu statut incert: Crimeea, Abhazia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud si Transnistria. Ce este cert e ca toate 5 ofera pretexte pentru ca Rusia sa se amestece in treburile interne ale unor republici ex-sovietice unde altfel nu ar avea niciun drept sa intervina. Cititi continuarea analizei pe www.stirileprotv.ro.

Cum lupta Comisia Europeana impotriva falselor produse bio

Comisia Europeana a propus luni inasprirea regimului de autorizare a agriculturii organice in UE, in ideea de a putea lupta mai bine impotriva falselor produse bio care se dezvolta pe fondul cresterii explozive a cererii, scrie www.capital.ro. Executivul european intentioneaza, pe de o parte, sa puna capat numeroaselor derogari care pun in pericol calitatea etichetei bio in UE, iar, pe de alta parte, sa deschida sectorul catre micii producatori care deseori sunt descurajati de procedurile actuale complicate, precum si sa impiedice importurile de produse care nu au decat denumirea de produse bio.

Afacerea Ford: americanii trebuia amendati, dar tot statul a fost scos dator

Americanii de la Ford au gasit statul dator, cu toate ca trebuia amendati cu 14,25 mil. euro pentru nerespectarea contractului de privatizare, in conditiile in care a aparut o obligatie a statului de o valoare similara, de 15 mil. euro, in cel mai complex contract de privatizare din ultimii sapte ani. In data de 3 octombrie 2013 Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta 90/2013 prin care se angajeaza sa compenseze amenda de 14,25 mil. euro pe care Ford trebuia sa o achite in urma nerespectarii contractului de privatizare si sa achite catre americani 15 mil. euro pentru despagubirea in urma gasirii unei zone contaminate in cadrul platformei industriale a uzinei. Astfel de terenuri contaminate apar in cadrul platformelor industriale, cel mai recent caz fiind cel de la Targu Mures, unde primaria a demarat un proiect european de 31 mil. euro pentru decontaminarea unui teren de 30 ha, scrie Ziarul Financiar.

Cati bani a inghitit pana acum Catedrala Mantuirii Neamului, cea mai importanta constructie a BOR

Cel putin 32 de milioane de euro s-au alocat pana acum, din fonduri publice si private, pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, potrivit unui calcul realizat de www.gandul.info. Peste o treime din suma a fost alocata numai de Guvern - 13 milioane de euro. Suma totala acordata viitoarei Catedrale este insa mai mare, reprezentantii Patriarhiei afirmand ca inca nu au centralizat cati bani au primit de la credinciosi anul trecut. Constructia Catedralei a ajuns aproape la jumatate, astfel ca finalizara ei se va face abia la inceputul anului 2016, dupa cum afirma oficialii Patriarhiei. 25 de milioane de euro afirma Patriarhia ca a primit de la autoritati si credinciosi, de la inceputul construirii Catedralei Mantuirii Neamului si pana la 1 ianuarie 2013. La acestea se adauga alte sapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primaria Capitalei si alte autoritati publice locale, anul trecut si la inceputul lui 2014.

Va fi Republica Moldova "urmatoarea victima" a "imperialismului" rusesc?

Aspiratia grandorii si cuceririi lumii, semanata in constiinta natiunii ruse de catre testamentul lui Petru cel Mare, ramane si peste decenii de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial una persistenta. Astfel, in timp ce Rusia deruleaza masurile de anexare a Crimeei, "balaurul" de la Kremlin genereaza panica si tensiuni in fostele state sovietice. Destramarea Uniunii Sovietice in anul 1991, urmata de desprinderea de Rusia a Ucrainei si Republicii Moldova, printre alte tari din regiune, a insemnat falimentul politicii de expansiune a Rusiei, pana la gurile de varsare ale Dunarii, inceputa sub Petru cel Mare si continuata aproape fara incetare timp de mai bine de doua secole si jumatate, scrie www.wall-street.ro.

Bundesbank: Economia Germaniei va creste puternic in trimestrul I, dupa care va incetini

Economia Germaniei va inregistra, probabil, o crestere economica puternica in primul trimestru al acestui an, dar va incetini in cel de-al doilea, estimeaza banca centrala de la Berlin, Bundesbank, citata de Wall Street Journal. Iarna cu temperaturi mult mai ridicate decat in mod obisnuit, mai ales in primele doua luni ale acestui an, a sustinut sectorul constructiilor din cea mai mare economie europeana. Activitatea industriala s-a mentinut, de asemenea, la un nivel ridicat in primul trimestru, insa cresterea economica din trimestrul II va fi "considerabil mai redusa" fata de primul, potrivit bancii.

Cea mai mare banca din Franta concediaza un sfert dintre angajatii din Ucraina, din cauza crizei

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, va desfiinta pana anul urmator 1.600 de locuri de munca la subsidiara din Ucraina, dintr-un total de circa 7.000, in contextul tulburarilor interne si conflictului tarii cu Rusia, potrivit Bloomberg. "Banca, pe cat este posibil, functioneaza", a declarat directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe, referindu-se la subsidiara ucraineana, PAT Ukrsibbank. Principala preocupare a bancii franceze in ultimele doua saptamani in Ucraina a fost sa asigure siguranta angajatilor, a spus el. Banca franceza avea 7.155 de angajati in Ucraina la sfarsitul anului 2013, mai multi decat la divizia din Marea Britanie, potrivit raportului anual. Anul trecut Ukrsibbank a inchis 84 de sucursale, iar in prezent are circa 500 de unitati.

Britanicii, nehotarati in privinta iesirii Regatului din UE. Procente egale au votat pro si contra, intr-un sondaj online

Britanicii au pareri impartite cu privire la ramanerea sau iesirea tarii lor din Uniunea Europeana, potrivit unui sondaj online publicat de The Sun on Sunday. Potrivit sondajului, 41 la suta dintre persoanele intervievate considera ca Marea Britanie trebuie sa ramana in Uniunea Europeana, dar tot 41 la suta se declara in favoarea parasirii UE. Sondajul a fost realizat la comanda lordului Michael Aschcroft si efectuat pe un esantion de 20.000 de persoane, in perioada 7 - 20 ianuarie.