Cei mai mari chiriasi de la parterul blocurilor. Casele de marcat ale supermarketurilor au luat locul ghiseelor din banci

Bancile, unul dintre principalii chiriasi ai spatiilor de la parterul blocurilor in anii de boom, au inceput in ultimii ani, pe fondul crizei, sa isi inchida din agentii si sucursale sau sa reduca spatiile alocate acestora. Sute de agentii si sucursale au disparut in ultimii ani, iar in multe cazuri spatiile lasate de ele sunt in continuare goale. In ultima perioada insa, pe locul lasat liber de ele si-au pus sigla branduri supermarketuri si magazine de proximitate, unul dintre putinele businessuri care inca se extinde. O explicatie poate fi faptul ca vanzarile de alimente au fost cel mai putin afectate de criza in contextul in care romanii si-au rationat bugetul si au renuntat la produsele care nu erau de stricta necesitate precum electrocasnice, haine sau mobila. Mai mult, creditarea a inghetat, astfel ca multe din achizitii au fost amanate, noteaza Ziarul Financiar.

La polul opus, lanturile internationale de magazine, in frunte cu Mega Image, deschid magazine pe banda rulanta si de cele mai multe ori cauta spatii la parterul blocurilor pentru a fi aproape de cumparatori. Lantul belgian de supermarketuri, cu o retea de peste 200 magazine in Capitala si o suprafata ocupata estimata la 60.000 mp, a ajuns cel mai important chirias de la parterul blocurilor din Bucuresti, un teritoriu dominat pana acum de banci si farmacii.

Bancherii crizei "te rezolva" doar prin SMS

Creditul doar cu buletinul s-a nascut, a trait si a murit glorios. A urmat imprumutul din usa in usa si, mai apoi, au explodat casele de amanet. Acum, dupa cinci ani de criza, ne intoarcem la doamna Nora si domnul Titi, scrie Capital.ro."Sefule, suna-ma maine dimineata si te rezolv, sa mor  io!“, ne informeaza, sigur pe el, domnul Titi. Cine este domnul Titi? Un fel de finantist, un „bancher al crizei“ care, ca  multi altii, se simte excelent in desertul lasat in urma de prabusirea creditelor acordate de banci. Pe net, pe stalpi si in statiile de autobuz este plin de anunturi care promoveaza tot soiul de domni si doamne, intotdeauna „seriosi“, care se ofera sa dea bani cu imprumut. Pe domnul Titi, de exemplu, l-am gasit pe un site specializat in anunturi.

Textul postat este aproape irezistibil si, in ciuda exprimarii rudimentare, contine, in esenta, destule elemente de marketing pe care le folosesc si bancile. Se remarca accentul pus pe incredere, birocratia redusa, in acest caz la extrem, precum si ofertele promotionale. „Astazi  fac precizarea ca primii 15 doritori de a lua un credit fara garantii in orice oras al tarii in maxim 12 h, vor avea cea mai mica dobanda acordata vreodata: 5% pe an“, arata anuntul. Daca ai ratat oferta, nu trebuie sa iti faci griji deoarece „...pentru cei ce nu au avut norocul sa citeasca anuntul revenim la vechea oferta de 10 % pe an!“. Nimic mai simplu, mai ales ca, in final, se spune negru pe alb: „Acte doar prin intermediul notarial! Fara GARANTII!!!“. Exact ca in domeniul bancar, insa nu toata lumea are o aceeasi politica prudentiala.

Nemtii se tem de aceasta tara: va fi cea mai bogata din UE in 15 ani

In prezent, Germania este cea mai bogata tara din UE si, totodata, motorul Uniunii. Peste 15 ani, ar trebui sa fie pregatita sa coboare din varf. Atunci, Marea Britanie va fi tara care ii va intrece pe nemti la bogatie si va fi cea mai bogata tara din Europa, scrie publicatia britanica The Mirror, preluata de Wall-Street.ro.

In urma unui studiu al Centrului pentru Cercetare in Economie si Afaceri (CEBR) din Anglia, "in doar 15 ani", britanicii vor trece in fata Germaniei conduse acum de "Doamna de Fier" a Europei, cancelarul Angela Merkel. In acelasi timp, China si India isi vor cimenta locul ca noi puteri economice.
In acest context, jurnalistii de la The Mirror comenteaza ca Germania o batut Anglia pe Wembley la fotbal, dar economia britanica va fi castigatoare pe termen lung. Aceeasi prognoza economica avertizeaza ca, pana in 2028, China depaseste SUA si devine cea mai bogata natiune din lume.

Cele mai importante evenimente din imobiliare in 2013

Principalii jucatori din piata imobiliara din Romania anului 2013 au fost fondul de investitii NEPI si omul de afaceri Ioannis Papalekas, relateaza Economica.net.

Fondul sud-african de investitii NEPI, cel mai activ investitor de pe piata imobiliara din Romania, cu active de aproape un miliard de euro, a cumparat mallul City Park din Con-stanta, dezvoltat de investitori israelieni, cu 81 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara din acest an.

Tot NEPI a fost cea care a realizat si cea mai mare tranzactie pe segmentul de birouri. Compania a cumparat cladirea de birouri Lakeview de la Dinu Patriciu si AIG/Lincoln pentru suma de 61,7 milioane de euro. The Lakeview are o suprafata totala inchiriabila de 25.564 de metri patrati si 485 de locuri de parcare, fiind localizat in zona Floreasca Barbu-Vacarescu, in nord-estul Bucurestiului. Cladirea este ocupata in totalitate de chiriasi precum Alcon, Colgate-Palmolive, Huawei, Philips, PwC si Royal Bank of Scotland.

Milionarii din IT. Si-au vandut start-up-urile cu zeci de milioane de dolari

2013 a fost un an al achizitiilor, in special in sectorul IT. Gigantii tehnologiei au mizat pe aplicatiile inteligente, sectorul cu cea mai puternica crestere din domeniu, pentru care au platit zeci de milioane de dolari. In spatele achizitiilor se afla insa tineri creativi, talentati si ambitiosi, nu multi trecuti de varsta majoratului, informeaza Incont.ro.

Nick D`Aloisio (17 ani) si-a vandut compania catre Yahoo, in martie anul acesta, pentru 30 milioane de dolari. Mai mult, Nick a primit si un job la birourile gigantului IT din selectul cartier londonez Soho. Summly, aplicatia vanduta catre compania americana, este un agregator de stiri. Ulterior, Yahoo a inchis aplicatia, cand a descoperit ca in spatele ei nu se afla chiar elevul de 17 ani. Cu toate astea, tanarul este obligat prin contract sa ramana alaturi de cei de la Yahoo pana la sfarsitul lui 2014.

Ritesh Agarwal (19 ani) revolutioneaza industria hoteliera din tarile emergente prin oferirea de cazare in moteluri dotate cu tehnologie moderna. OYO Inns si Oravel, afacerile care vin in intampinarea turistilor cu alternative ieftine la hoteluri, au fost fondate de Ritesh pe cand avea doar 16 ani. In prezent, tanarul detine functia de CEO la ambele companii.

Cele mai vechi companii din lume

Cele mai bune lectii de supravietuire trebuie invatate de la cele mai vechi afaceri din lume. Daca longevitatea in sine nu e un merit, longevitatea profitului este cu siguranta, potrivit Forbes Romania.

In seria povestilor de business incepute in vremuri apuse intra si Mellerio. In 1613, tanarul Jean-Baptiste Mellerio o prevenea pe Maria de Médicis ca se pregateste un complot impotriva regelui Ludovic al XIII-lea. In schimbul ajutorului sau, el primeste dreptul de a vinde cristaluri in tot regatul. Acesta ajunge sa creeze bijuterii pentru regine, imparatese si intreaga aristocratie europeana. Mostenitorul sau, a cincisprezecea generatie, are astazi un magazin pe Rue de la Paix la Paris, dar si un website.

Kongo Gumi este numele companiei care a supravietuit aproape 1500 de ani. Firma specializata in constructia de temple budiste a functionat fara intrerupere si independent din anul 578 pana in 2006, cand s-a prabusit sub greutatea datoriilor. Kongo Gumi  a participat de-a lungul vremii la constructia a nenumarate cladiri faimoase, printre care si Castelul din Osaka, cladire ce dateaza din secolul al 16-lea. In 2005, inainte de a intra in criza si a fi absorbita de o companie de constructii, firma inregistra un venit anual de circa 80 de milioane de dolari si avea circa 100 de angajati.

Twitter creste pe bursa

Actiunile Twitter aproape ca s-au dublat de la oferta publica initiala de luna trecuta, marcand inclusiv un castig de 5% joi, transmite Wall Street Journal. Investitori precum Reuben Kressel, de 66 de ani, au alimentat acest avant considerabil. Acesta a cumparat 500 de actiuni mai devreme luna aceasta, cand erau evaluate la 52 de dolari. Originar din Queens, New York, Kressel nici macar nu foloseste reteaua de socializare, insa spune ca ceea ce l-a determinat sa investeasca a fost scepticismul analistilor in ceea ce priveste evolutia bursiera a Twitter, carora a vrut sa le demonstreze contrariul, mergand impotriva curentului. Valoarea actiunilor Twitter a crescut cu 76% luna aceasta si cu 182% de la prima oferta publica initiala din noiembrie. Joi, acestea se situau la 73,31 dolari, fiind in urcare pentru a cincea zi la rand.

China se straduieste sa puna capat saraciei

Potrivit unui raport recent, citat de CNN, la nivel global mai bine de o persoana din cinci traieste in saracie lucie, si asta desi cresterea economica de care s-a bucurat China in ultima perioada a insemnat imbunatatirea vietii pentru milioane de oameni. De altfel, rata saraciei din cea mai populata tara din lume a scazut cu aproape trei sferturi in ultimii trei ani, de la 26% in 2007, la 7% in 2012, conform datelor publicate de compania americana de cercetare Gallup. Trendul imbucurator este pus pe seama reformelor economice din ultimele cateva zeci de ani, in special a industrializarii rapide a tarii si a faptului ca oamenii au inceput sa se mute in masa din zonele rurale mai sarace, lucrand acum in sectorul privat de la oras. Imbunatatirea sistemului de educatie si de sanatate au jucat si ele un rol important in aceasta privinta, ceea ce a facut ca tara sa aiba o revenire economica de 7,8% trimestrul acesta, mai mare chiar decat cea din trimestrul trecut.

Ambitii farmaceutice in Iran

Grupul farmaceutic Merck testeaza terenul pentru un eventual parteneriat cu un producator iranian, cu intentia de a incepe productia de medicamente in tara, transmite Financial Times. Acesta este un semn ca firmele din Vest isi spun speranta in reformele promise de presedintele Hassan Rouhani si intr-o schimbare in climatul mediului de afaceri din zona. De altfel, zeci de copampanii europene au vizitat tara in ultimele luni, toate asteptand calmarea spiritelor asupra programului nuclear al Iranului, astfel  incat sa isi poate relua investitiile de afaceri in natiunea petroliera. O parte dintre acestea au anuntat deja ca anumite contracte sunt deja puse la punct, gata sa fie semnate odata cu intrarea in vigoare a acordului nuclear semnat la Geneva luna trecuta. Cele mai multe firme sunt din Franta, Germania si Austria, de la companii auto si miniere, la cele energetice sau de transport.