Fraza care va schimba de maine Romania:„Tara asta ar trebui sa inceapa sa se dezvolte pe baza unui program strategic”. Problema este ca in fieful liderului politic care a spus-o 70% din oameni nu muncesc

Cel mai puternic partid al tarii, PSD, si-a ales noua conducere pentru urmatorii ani. Pentru Romania economica, daca ne uitam cine va conduce PSD-ul, dincolo de Ponta, ar trebui sa ne facem probleme si sa punem intrebari. Numarul doi din partid, Liviu Dragnea, a condus timp de un deceniu Consiliul Judetean Teleorman, una dintre cele mai sarace zone din tara. Intr-un deceniu, Liviu Dragnea a reusit performanta economica sa fie pe primul loc in topul judetelor cu ponderea cea mai scazuta a numarului de angajati in totalul populatiei active:  33%. Poate cineva care a avut aceasta performanta la nivel judetean sa faca ceva la nivel national d.p.d.v. economic?  Timp de un deceniu, cuvantul de ordine in Teleorman, in Vrancea, in Vaslui, in Botosani, in Mehedinti, in Giurgiu a fost protectia sociala, nu crearea de locuri de munca. Marian Oprisan, un alt mare sef la PSD de aproape doua decenii nu a reusit in toata aceasta perioada sa-si ridice din punct de vedere economic zona pe care a controlat-o cu o putere fara margini: Vrancea. La randul sau, Marean Vanghelie, primarul Sectorului 5 a fost ales vicepresedinte PSD. Iar sectorul pe care il conduce de peste un deceniu este cel mai murdar din Bucuresti. Ironic, nu?, scrie Cristian Hostiuc intr-un editorial ZF.

Cele mai mari cinci piete - comert en gros, en detail, distributie de energie, productie auto si comert auto - fac afaceri de 112 mld. euro pe an, aproape jumatate din cifra de afaceri a intregii economii romanesti

Aproximativ 35 de sectoare cu peste 325.000 de companii realizeaza mai mult de 90% din cifra de afaceri a celor mai importante 80 de piete din economia romaneasca, arata o analiza ZF. Cele mai mari sectoare sunt in ordine comertul cu ridicata cu exceptia auto­ve­hiculelor, urmata de comertul cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, fabricarea autovehicu­le­lor rutiere si comertul cu ridicata si amanuntul. Aceste cinci mari piete insumeaza 112 mld euro, adica aproape jumatate din cifra de afaceri a intregii economii romanesti. Cele mai mici piete sunt in ordine activitatile de asistenta sociala, serviciile combinate de ingrijire me­dicala, pes­cuitul si acvacultura, ac­ti­vitatile bibliotecilor si muzeelor si colectarea apelor uzate. Ce ne spun aceste date aflati in materialul ZF.

Subway vrea sa detroneze McDonald’s in cativa ani

Peste 1,5 milioane de clienti, 22 de restaurante deschise, un bon mediu de peste trei euro si liderul pietei in sapte ani. Acestea sunt rezultatele si planurile de viitor ale Subway.  La un an de la deschiderea primului restaurant, interesul antreprenorilor pentru preluarea unei francize Subway este mare. Insa doar 2%-3% di cereri ajung sa fie acceptate, dupa cum declara Rumen Radev, agentul de dezvoltare al brandului in Romania.  Totuși, exista o mana de antreprenori deja „agreați“ de francizor. Printre aceștia se numara Cristian Stefanescu, cel care a deschis primul Subway din Romania, John Marino (deținatorul unitatii de la Underground), dar si Arsis. Toti au in plan inaugurarea a inca cel putin doua restaurante. Pentru cei trei, 2013 este echivalent cu expansiunea. Cu Lagardere, Arsis, Cristian Stefanescu, John Marino si altii cativa ca ei, Subway are in plan pozitia de lider al pietei din punctul de vedere al numarului de unitati deschise intr-un interval de sapte ani. Cu alte cuvinte, detronarea McDonald’s (lant care are acum 65 de restaurante), scrie Capital.

Tohani intra pe piata de apa minerala cu brandul Cheile Bicazului

Producatorul de vin Tohani, detinut de omul de afaceri Virgil Mandru, intra pe piata de apa minerala cu brandul Cheile Bicazului, dupa ce la inceputul anului a cum­parat pachetul majoritar de actiuni al firmei Naturalaqua Group, producatorul acestui brand.  „Niciodata nu am predat armele. In fiecare an am gasit solutii pentru a compensa scaderea de pe piata interna a vinului. In 2010 am deschis fililale din China si Polonia si astfel am reusit sa compensam. Intre timp, Polonia a cazut si ea iar acest lucru s-a vazut in 2012. Acum am considerat ca trebuie sa intram pe aceasta piata de apa, complementara industrie noastre“, a spus Virgil Mandru pentru ZF. El nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei.    Imbuteliatorul de apa a fost cumparat de la sapte persoane fizice romane, iar anul trecut a avut o cifra de afaceri de un milion de euro, scrie ZF.

Solutia economistilor pentru educatie: profesorii sa adopte o atitudine de tip coaching

Care este sansa studentului si a profesorului in economia romaneasca? De la aceasta intrebare ar trebui sa ia startul o reforma a educatiei, sunt de parere economistii. Profesorul are o influenta importanta in viata studentilor si sunt promotori activi ai libertatii de expresie si analizei critice a unor chestiuni complicate. De aceea, trebuie sa fie deschisi din punct de vedere intelectual. In procesul de invatare, rolul profesorului trebuie sa fie de facilitator, iar acest obiectiv este atins atunci cand depune eforturi pentru ca studentii sa se implice activ in procesul invatarii. Asa se poate distinge o atitudine de tip coaching. Coaching-ul reprezinta un proces de predare, formare, in care o persoana beneficiaza de sprijin in timp ce invata pentru a obtine un rezultat sau obiectiv personal sau profesional specific.Astfel, mai multa libertate economica si o responsabilitate mai mare la nivel de invidivid pentru propria soarta vor face ca piata sa conteze in alegeri, inclusiv educatia. Daca sistemul ar penaliza incompetenta...  Indoctrinarea cu anumite teorii economice, valide sau nu, din manualele de economie, incepand cu primii ani ai facultatii, se afla in sens contrar cu valorile actuale ale pietei, au fost de parere economistii prezenti la masa rotunda, scrie Wall-Street.ro.

Tarile din G20 promit ca va urma o perioada de crestere economica 

Cele mai importante economii ale lumii au stabilit sambata ca este timpul sa se concentreze pe cresterea economica si cea a locurilor de munca. Concluziile au avut loc la finalul mai multor runde de intalniri la nivel inalt, insa ambitiile oficialilor ar putea fi mai greu de pus in practica din cauza viziunilor diferite de rezolvare a problemelor, relateaza CNN.  “Nu am trecut de tot de criza, dar prin comparatie cu intalnirile de anul trecut, se observa un interes mai mare pentru cresterea economica si situatia locurilor de munca. Nu exista o solutie unica pentru ambele probleme”, a declarat Tharman Shanmugaratnam, presedintele comitetului de guvernare al FMI. Discutiile formale si informale de saptamana trecuta au atins subiecte ca recuperarea economica greoaie, politici fiscale optime si eficienta stimurilor monetari.

UE scoate primul set de legi comune, pentru a evita o noua bula imobiliara 

Oficialii Uniunii Europene sunt asteptati sa vina luni cu primul set comun de legi privind ipotecile, transmite Reuters, citat de Yahoo Finance. Aceasta reprezinta o incercare de a evita aparitia unei noi bule imobiliare, precum cele care au alimentat criza financiara din zona euro. Legislatia va obliga creditorii din Europa, o piata ipotecara de 6,5 trilioane de euro, sa verifice mai atent eligibilitatea potentialilor clienti si masura in care acestia pot sa inapoieze un eventual imprumut, eliminandu-i practic pe cei care vor sa se strecoare printre regulile actuale. “Speram sa incheiem luni discutiile cu Parlamentul European asupra acestor noi reguli, menite sa protejeze clientii si detinatorii de credite ipotecare”, a declarat un purtator de cuvant al Irlandei. Odata acceptata, masura ar putea intra in vigoare de la mijlocul anului 2015.

Chromebook, arma secreta cu care Google planuieste sa scape de sub dominatia Microsoft si Apple 

Dintre toate marile miscari si anunturi pe care Google le va face in 2013, cea mai interesanta nu va avea nimic in comun cu Android, Glass, Gmail sau motoarele de cautare, potrivit CNN Money. Acest statut ii va reveni recent lansatului Chromebook Pixel, laptopul ce vine cu ultima versiune a sistemului de operare Chrome, care este strans legat de functionarea pe internet. Daca principala sursa de bani a Google vine de la serviciile motorului de cautare, Androidul este legatura catre industria de mobile, iar Glass reprezinta inovatia si viitorul, laptopul de 1.400 de dolari ce ruleaza un sistem de operare construit pe platforma unui browser ce se vrea a fi miscarea prin care Google sa iasa in sfarsit din umbra Apple si Microsoft. Desi laptopurile nu au fost punctul central al strategiei Google pana in prezent, update-urile tot mai dese dau de inteles ca gigantul american planuieste investitii majore in acest segment.