"- Ce telefoane aveti ?
- Uite, am telefonul asta. In magazin este 18 milioane, eu ti-l dau cu 3 milioane si jumatate."

La orice colt de strada gasesti indivizi gata sa-ti procure orice tip de celular, la un pret chiar si de cinci ori mai mic decat cel din magazine. Fireste, vorbim despre telefoane furate. Si in timp ce unii se bucura de un aparat ieftin, altii isi plang paguba.

"Aveam niste date care imi trebuiau, este foarte neplacut",
spune o victima.

Autoritatile incearca macar in al 12-lea ceas sa stopeze fenomenul. "Pana la sfarsitul anului ar trebui sa punem la punct un sistem care sa ne permita sa blocam cartela si telefonul", afirma Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

In prezent, daca un mobil este furat, operatorii blocheaza doar cartela. Noul sistem ar bloca si aparatul. Suna spectaculos, dar cum se face? "Orice telefon are un cod IMEI, un fel de CNP, care poate fi identificat la fel ca si SIM-urile cu numarul de telefon. Fiecare persoana il poate afla, tasatand *# 06# . Blocarea acestui cod face ca aparatele furate sa nu mai aiba acces in retea.

In momentul in care se va crea baza comuna cu toate telefoanele de pe piata, alerta trimisa de un client catre un operator va fi inregistrata in toate retelele. Astfel, celularul furat va deveni inutilizabil pe intreg teritoriul tarii.

''Sigur, unii ar putea afirma ca IMEI-ul nu e unic si s-ar putea rescrie. Aceasta afirmatie e valabila pentru telefoanele mai vechi (multe fabricate inainte de 2005), care valoreaza astazi doar cateva zeci de lei", explica Razvan Dragomirescu, specialist in telefonie mobila.

Cu alte cuvinte, demersul autoritatilor ar lovi puternic in cei care fura aparatele inteligente singurele care conteaza pe piata neagra.