Operatiunile TV vor fi controlate de un joint venture format de Philips impreuna cu producatorul de monitoare TPV.

TPV va cumpara 70% din actiunile companiei joint venture care va controla divizia de televizoare, in timp ce Philips va detine 30% din firma.

Pretul participatiei preluate de TPV va fi esalonat si va echivala cu de patru ori profitul EBIT (inainte de dobanzi si taxe) al joint venture-ului incepand din 2012 si pana cand Philips va decide sa-si exercite optiunea de a incasa fondurile presupuse de achizitie.

Totodata, grupul olandez pastreaza o optiune de a vinde pachetul de 30% din actiuni catre TPV peste sase ani, in aceleasi conditii.

Citeste si Romanii tot cumpara laptopuri si televizoare, momiti cu promotii si tehnologia 3D VIDEO

Ce oferte sunt la televizoarele LCD? Unde gasesti cele mai ieftine modele?

Odata lider global, divizia de televizoare a Philips si-a pierdut stralucirea si nu mai poate concura cu rivalii care reusesc sa vanda la preturi mai competitive.

Pierderi de un miliard de euro

Operatiunile TV genereaza mai putin de 10% din vanzarile grupului si a devenit o problema pentru Philips, dupa ce a acumulat pierderi in valoare totala de un miliard de euro de la inceputul anului 2007.

Philips a acordat licente pentru televizoarele sale catre compania TPV, din China, catre Funai in Statele Unite si Videocom in India.

Profitul net al grupului olandez a scazut in primul trimestru cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 138 milioane euro, sub estimarile analistilor, de 161 milioane euro.

Cu cine concureaza Philips

Philips este cel mai mare producator de corpuri de iluminat din lume, printre primii trei producatori de echipamente destinate spitalelor si cel mai mare producator de electronice de consum din Europa.

Principalii competitori ai companiei la nivel mondial sunt General Electric (SUA) si Siemens (Germania) pe segmentele de echipamente medicale si corpuri de iluminat, respectiv companii precum Samsung si LG Electronics pe piata televizoarelor.