Max Schrems, de 24 de ani, a decis sa ceara companiei o copie a datelor pe care aceasta le detine dupa ce a participat la un seminar organizat chiar de Facebook.

Studentul a constat ca a primit un CD continand date si mesaje pe care le stersese in cei trei ani de cand si-a facut cont pe reteaua de socializare. Asa ca a facut 22 de plangeri diferite la Comisia pentru protectia datelor din Irlanda (sediul european al Facebook).

Pentru ca a acuzat reteaua de retinerea datelor personale fara acordul lui, amenda poate ajunge la maximum 100.000 de euro. In cele 1.200 de pagini ale plangerii el spune ca a gasit date privind data la care a sters o persoana din lista de prieteni, cand a folosit chat-ul Facebook si unele privind evenimente la care a participat. In plus, Facebook a pastrat date legate de toate email-urile trimise de el.

Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca "Reteaua i-a oferit lui Max Schrems toate informatiile cerute. Acest lucru include si date care tin de statisticile companiei". In plus, orice utilizator al Facebook poate sa iti descarce arhiva personala.

Multi specialistii IT avertizeaza si asupra pericolelor care apar atunci cand utlizatorii isi dezvaluie date personale. Doar simpla mentiune a datei nasterii in profilul de Facebook poate duce la spargerea contului. In plus, exista anumite aplicatii periculoase. Aplicatia care promite sa redea vechea tema de Facebook. La accesare, se deschide o pagina care anunta un test de calculare a IQ-ului, la fel de tentant, dar care iti cere introducerea mai multor date, inclusiv trimiterea unui cod prin SMS. In final, nu vei avea nici vechea tema de Facebook si nici nu vei sti IQ-ul, in shimb vei putea calcula timpul si banii pierduti.

Citeste si:

Cel mai furat produs din hipermarketuri, la nivel global. Fiecare infractiune produce pierderi de 90 de euro