Dupa ce mai multe cercetari sugerau ca presedintii in functie imbatranesc de doua ori mai repede decat persoanele obisnuite din cauza stresului, demograful S. Jay Olshanky a publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane un studiu care arata ca presedintii americani traiesc mai mult decat oamenii de rand contemporani lor.

Cercetarea indica faptul ca mandatul de patru ani al unui presedinte, din cauza imbatranirii cauzate de stres, duce la o speranta de viata mai mica cu opt ani decat cea a unui american obisnuit, insemnand varsta de 67 de ani, insa presedintii care au murit de cauze naturale au ajuns pana la varste de 73 de ani, asemenea contemporanilor lor.

Diferenta devine notabila in cazul primilor opt presedinti, incepand cu George Washington (ajuns la Casa Alba in 1789) pana la Martin Van Buren Tyler (ajuns presedinte in 1841), unde media de varsta a celor opt este de 79,8 ani, in conditiile in care speranta de viata din acea perioada era sub 40 de ani.

"Stim ca statutul social si economic are un impact puternic asupra longevitatii in prezent la fel cum a avut si in trecut", a declarat Olshansky, adaugand ca doar 10 din cei 44 de presedinti nu au avut studii superioare si toti au avut o stare materiala buna, avand acces astfel la tratamente medicale superioare.

Cercetatorul american raspunde, astfel, la intrebarile privind rapiditatea cu care pare a imbatrani presedintele american Barack Obama (50 de ani). "Ceea ce vedem la presedintele Obama nu este foarte diferit fata de ceea ce i se intampla unui om de rand de aceeasi varsta, in SUA sau in alta parte", declara demograful.

Citeste si:

Povestea nebuna si scandaloasa a omului care trebuie sa vindece "inima" Europei

Despagubire record: 209 milioane de euro. Cine o plateste