Chiar daca autoritatile au promis in repetate randuri ca romanii isi vor putea plati taxele si impozitele online in cel mai scurt timp, termenul de "scurt" inseamna o amanare de cateva luni bune in practica. Care este insa adevarata problema? Pana in decembrie anul trecut, site-ul ghiseul.ro putea fi folosit pentru plata amenzilor de circulatie de pe raza municipiului Bucuresti de exemplu. Iar din ianuarie, aici trebuia sa iti poti plati toate darile catre Fisc. Supriza insa! Site-ul este blocat.

Practic, portalul trebuia sa reuneasca toate primariile de la nivel national (peste 3.600). In practica, exista deja o serie de primarii care au un sistem separat de plati online si care trebuie acum trecut pe serverul national. In realitate, "migrarea" se face insa foarte greu.

Ce primarii permit plata prin internet a taxelor si impozitelor locale, prin intermediul cardului bancar? Sunt 17 primarii la nivel national: Arad, Baia Mare, Carei, Campia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Drobeta Turnu-Severin, Lugoj, Oradea, Pitesti, Sighetul Marmatiei, Sibiu, Sovata, Rasnov, Timisoara Targu Jiu, Bacau,

In schimb, primaria Pucioasa si-a suspendat serviciul pentru mentenanta.

In Bucuresti, poti achita darile online in sectorul 2 si in sectorul 6

Exista un calendar pe care primariile trebuie sa il respecte privind inrolarea in sistemul central. In caz contrar, ele vor fi amendate.

Conform acordului incheiat de minister cu Asociatia de Plati Electronice, in primele sapte luni dupa adoptarea hotararii (la finele anului trecut) vor fi incluse in sistem municipiile resedinta de judet si toate orasele si municipiile cu populatie de peste 100.000 locuitori.

Cat platesc primariile pentru inrolarea in sistemul de plati online?

Primariile care se vor inrola in sistemul ghiseul.ro vor trebui sa achite catre banci 300 de euro la inscrierea in sistem.

Mai mult, si cetatenii vor plati un comision de 2% pentru fiecare plata cu cardul pe ghiseul.ro, insa nu mai mult de 30 de lei.

In 2010, romanii au platit taxe si impozite online in valoare de 2,97 milioane de lei

Anul trecut, romanii au efectuat aproximativ 9.260 de tranzactii pe Internet, pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale, potrivit unui studiu al firmei NoCash.

Valoarea medie a unei tranzactii in Arad este in crestere - 450 de lei in 2010 si de 390 de lei in 2009, mult peste media nationala de 320 de lei pe tranzactie.