Este vorba despre Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF (care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile), si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Toti sunt acuzati de abuz in serviciu.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta. Dupa aflarea deciziei instantei, Bica a venit la arestul Politiei Capitalei, sambata dimineata, cu un autoturism condus de sotul ei.

Decizia judecatorilor a fost luata dupa ce s-a descoperit valoarea despagubirii acordate pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP din care procurorul a facut parte.

In noaptea de vineri spre sambata, procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, acuzata de coruptie, a plecat libera acasa, dupa ce ordonanta de retinere i-a expirat, iar judecatorii de la Curtea Suprema au ramas in pronuntare. Aceeasi soarta au avut-o si ceilalti inculpati in dosar.

Sambata dimineata insa, judecatorii s-au intrunit din nou si au decis ca se impune ca Alina Bica sa fie arestata preventiv. Alaturi de ea sunt vizati functionari din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, dar si deputatul Marko Attila, pentru care a fost cerut avizul Camerei, ca sa fie arestat.

Vineri noaptea, dupa o zi si o noapte intreaga de audieri, Alina Bica a iesit din sala de judecata relaxata si zambind, ca si cand i-ar fi convins pe judecatorii de la Curtea Suprema ca este nevinovata. Atat ea, cat si ceilalti inculpati in dosar au plecat atunci, pentru moment, liberi, la casele lor. Avocat: "A ramas in pronuntare, urmeaza in urma deliberarii sa pronunte sentina. In momentul de fata, toti inculpatii sunt liberi. Le-a expirat ordonanta de retinere tuturor..."

Procurorii DNA o acuza de fapte de coruptie si au retinut-o initial, pentru 24 de ore. Judecatorii de la instanta suprema n-au reusit insa sa se pronunte daca o vor aresta preventiv, inainte ca ordonanta de retinere sa-i expire. De aceea, Alina Bica s-a putut bucura de libertate, alaturi de ceilalti inculpati in dosar.

Sefii DNA au trebuit sa vina de doua ori in fata CSM, ba chiar sa suplimenteze probatoriul, pentru a-i convinge pe membrii sectiei de procurori ca exista suficiente motive ca Alina Bica sa riste arestul preventiv si nu doar arestul la domiciliu, asa cum se stabilise. Anchetatorii o acuza de abuz in serviciu, fapta pe care ar fi comis-o pe vremea cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei si membra in comisia pentru despagubiri la ANRP.

Schema prin care Alina Bica ar fi aprobat o despagubire ilegala, intr-un dosar cu prejudiciul de 60 mil. euro

In 2010, Stelian Gheorghe, om de afaceri in domeniul imobiliar, a cerut comisiei centrale pentru despagubiri sa primeasca bani in schimbul celor 13 hectare de teren agricol pe care le-ar fi detinut in Bucuresti, acolo unde acum se afla parcul Plumbuita.

Cererea a ajuns pe masa membrilor comisiei. Printre ei: Alina Bica, Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, Ionut Diacomatu si Marko Attila. Acestia au cerut unui expert evaluator, Emil Nutiu, sa stabileasca valoarea terenului. Raspunsul : 377 de milioane de lei, cand, sustin procurorii, valoarea reala era de 114 milioane de lei.

Cu toate ca ar fi stiut care este valoarea reala a terenului, membrii comisiei, printre care si Alin Bica, ar fi avizat aceasta despagubire uriasa. Diferenta de 60 de milioane de euro, este considerata acum, prejudiciu in dosar.

Alaturi de procurorul sef DIICOT sunt retinuti si alti doi membri ai comisiei, dar si expertul evaluator. Vineri, s-a cerut si aviz pentru arestarea lui Marko Atilla, deputat UDMR, care facea si el parte din comisie.

Marko Attila, deputat UDMR: "Va rog mult sa intelegeti ca nu am dat inca declaratii nici procurorului, necunoscand cazul. As dori ca prima declaratie sa o fac procurorului."

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA: "Pot sa va spun ca in cursul zilei de ieri (joi - n.r.) s-au extins cercetarile pentru alte trei fapte de coruptie si cu privire la alte persoane."

Ancheta in acest caz il readuce in atentie pe Stelian Gheorghe, un om de afaceri controversat, care s-ar ocupa de preluarea drepturilor litigioase pentru imobile aflate in proprietatea statului. Presa a vorbit despre legaturile pe care acesta le avea cu Elena Udrea si fostul ei sot, Dorin Cocos, dar si despre faptul ca a castigat despagubiri de 150 de milioane de euro.

Una din firmele controlate de el isi are sediul intr-o vila de pe Soseaua Kiseleff, pe care a cumparat-o cu 5 milioane de euro. Unii experti au evaluat-o insa la un pret mult mai mare. Este cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare de RA-APPS.