"Ramane cum am stabilit, in sensul ca a fost o discutie in Consiliul National Tripartit, in care am discutat impreuna cu partenerii sociali faptul ca, daca Guvernul nou se va instala pana la sfarsitul anului, atunci, in mod evident, va putea sa adopte hotararea de guvern pana la sfarsitul anului (...). Daca Guvernul nu se va putea instala pana la sfarsitul anului, acest Guvern va proroga cu o luna, va lasa o luna salariul minim care este stabilit in plata anul acesta - 1.250 de lei'', a explicat Dragos Pislaru, la Palatul Victoria.

In acelasi timp, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca nivelul salariului minim ar fi trebuit stabilit, prin lege, cu cateva luni inainte de a fi aplicat, respectiv in octombrie – noiembrie.

"Noi cerem stabilirea salariului minim pentru 2017 de la sfarsitul lunii august, tocmai datorita faptului ca, la nivelul economiei, al unitatilor economice, se dorea in mod exceptional, in vederea construirii bugetelor de venituri si cheltuieli, mai ales pentru multinationale, care au o procedura mai complicata. In mod normal ar trebui chiar sa prevedem prin lege ca la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie salariul minim pentru anul urmator ar trebui sa existe, tocmai ca sa fie un ajutor pentru sistemul economic, care reprezinta o parte importanta in contributii", a declarat joi Bogdan Hossu, dupa intalnirea cu patronatele si cu reprezentantii Ministerului Muncii.

Acesta a precizat ca va mai fi o intalnire pe aceasta tema saptamana viitoare. "Noi speram ca independent de subiectul 'schimbarea Guvernului', care va fi de-a lungul acestei luni sau de la inceputul lunii viitoare, sa avem un mecanism, adica sa se continue activitatea de stabilire a noului mecanism, impreuna cu viitorul ministru al Muncii si care in cateva luni de zile sa poata sa creeze un mecanism, care sa dea predictibilitate si sa putem crea, in baza lui, chiar acorduri tripartite, sindicate, patronate si Guvern, asupra modului de stabilire, deci sa ii dea stabilitate", a adaugat Bogdan Hossu.

In programul economic lansat in campania electorala, PSD a promis ca salariul minim pe economie va creste la 1.450 lei, in 2017, urmand sa ajunga la 1.750 lei, in 2020.