Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,5%.

In august 2016, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), de 5.464 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.261 de lei).

Potrivit sursei citate, in august, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.

Pe de alta parte,  veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodarie au fost, in trimestrul doi din 2016, de 2.889 lei, in timp ce cheltuielile totale au ajuns, in medie, la 2.446 lei, respectiv 84,7% din veniturile totale, reiese din datele publicate de Statistica.

In acelasi timp, veniturile totale medii lunare pe persoana au fost de 1.089 lei.

"Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in trimestrul II 2016, in medie, de 2.446 lei lunar pe gospodarie (922 lei pe persoana) si au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale", se mentioneaza intr-un comunicat al INS.

"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (58,3% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,5%), veniturile din agricultura (3,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,5%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (11%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,7%)”, se mai arata in comunicat.

In privinta cheltuielilor, principalele destinatii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

"Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)'', se mai arata in comunicatul INS.