Potrivit Statisticii, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 6.009 lei, în timp ce în hoteluri şi restaurante se plătesc salariile cele mai mici - 1.418 lei.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,1%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna iulie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,0%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2017.

După cum era de aşteptat, cel mai bine câştigă bucureştenii, urmaţi de angajaţii din Cluj. La polul sărăciei rămân locuitorii din Teleorman.

Astfel, românii care muncesc în Bucureşti câştigă un salariu mediu net de 3.039 de lei, potrivit INS. Urmează în clasament angajaţii din Cluj, unde salariul mediu este cu 350 de lei mai mic decât cel din Capitală.

În Ilfov, venitul mediu este apropiat, puţin peste 2.500 de lei, fiind un judeţ unde au domiciliul mulţi dintre cei care lucrează în Capitală şi unde multe firme au sediul central. O creştere de 16% s-a înregistrat în Sibiu, cu un venit mediu care depăşeşte 2.500 de lei.

Surpriza vine însă de la Argeş, judeţ care înregistrează şi cea mai mare creştere, cel mai probabil dată de industria de echipamente şi piese auto. Concret, lefurile de aici sunt cu 25% mai mari decât anul trecut, astfel că venitul mediu a ajuns la 2.486 de lei.

Şi acestea sunt singurele judeţe cu salarii peste media naţională, de aproape 2.400 de lei. Ceilalţi români o duc mai greu. Cele mai mici salarii sunt în Teleorman. Aici, 1.720 de lei este salariul mediu. Şi sunt multe judeţe unde oamenii se descurcă cu aproximativ 1.800 de lei pe luna: Ialomiţa, Brăila, Harghita, de exemplu.

Totuşi, salariul mediu net la nivel naţional a crescut considerabil în ultimii 10 ani. De la puţin peste 1.000 de lei în anul 2007, am ajuns acum la aproape 2.400 de lei, valoare înregistrată la începutul verii. Adică mai mult decât dublu, cu o creştere mai accentuată în ultimii 5 ani.