"Pentru intrarea in functiune a conductei Arad - Szeged urmeaza sa se semneze acordul interguvernamental intre Romania si Ungaria. Acum, acest acord este la semnat undeva pe traseul ministerelor si trebuie aprobat apoi in Guvern. Dupa care, va fi o chestiune de zile pana la care cele doua conducte vor fi efectiv interconectate", a explicat Ioan Rusu.

El a mai spus ca gazoductul Giurgiu - Ruse ar urma sa inceapa sa fie construit din 2011. "Studiul de fezabilitate ar trebui sa fie finalizat pana la jumatatea acestui an si atunci vom afla exact cat va costa respectiva conducta de gaze", a mai aratat Rusu.

Oficialul Transgaz a adaugat ca este destul de dificil de estimat cat va costa gazoductul in conditiile in care implica si "o traversare la Dunare". Rusu a mai spus ca finalizarea s-ar putea face intr-un an - un an si jumatate. 

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o lungime de circa 23 de kilometri, din care 9,4 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.

 

Comisia Europeana (CE) a anuntat recent ca va sustine in urmatoarele 18 luni, cu al doilea pachet de investitii, de 2,3 miliarde euro, 43 de proiecte din domeniul retelelor de energie electrica si transport al gazelor naturale, parte a unui program mai larg de aproape patru miliarde euro.
Executivul european va aloca 910 milioane de euro pentru 12 proiecte de interconectare a retelelor electrice si 1,39 de miliarde de euro pentru 31 de proiecte in infrastructura transportului de gaze naturale. Fondurile vor fi furnizate dezvoltatorilor in urmatoarele 18 luni, precizeaza CE.

Programul de investitii de patru miliarde de euro a fost creat pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca.

Raportul mentioneaza printre proiectele care sunt finantate cu fonduri europene din bugetele pentru 2009 si 2010 interconectarea retelelor de gaze naturale din Romania si Ungaria, la care participa companiile SNTGN Transgaz (TGN) si FGSZ Natural gas Transmission Closed company Limited. In acest caz, participatia maxima a Uniunii este de 16,6 milioane de euro.