Directorul general al RATB, Adrian Crit, spune ca vor fi produse cel putin 300 de tramvaie in Uzina de Reparatii Ateliere Centrale. Unitatea va fi retehnologizata.

Pana la sfarsitul acestui an va fi finalizat prototipul tramvaiului.

Acordul-cadru a fost semnat pe zece ani. Astra Vagoane Arad va fi responsabila cu investitia si tehnologia efectiva, RATB punand la dispozitie forta de munca si spatiul in care vor fi produse tramvaiele, iar societatea Siemens fiind responsabila cu strategia de dezvoltare know-how necesar realizarii noului model de tramvai.

"Pretul estimat al unui tramvai cu 300 de locuri si patru module va fi de aproximativ doua milioane de euro, cu aproape 25% mai mic decat la concurenta". Totodata, directorul a mai spus ca, avand in vedere ca in Europa un tramvai similar costa aproximativ 2,5 milioane euro, isi doreste ca atuul tramvaiulului produs la Bucuresti sa fie raportul calitate-pret comparat.

Odata cu producerea tramvaiului, va fi realizata o investitie care va ramane la RATB avand in vedere faptul ca in prezent "uzina face mai mult reparatii decat productie si creeaza din pacate mai multe costuri decat profit".

Parteneriatul pentru fabricarea de tramvaie urmeaza sa fie inaintat spre aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru a fi votat de consilierii municipali.

Directorul RATB a aratat ca, desi sunt produse in interiorul regiei, pentru ca bucurestenii sa poata beneficia de aceste tramvaie urmeaza ca municipalitatea sa aprobe cumpararea tramvaielor cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice.