Ar trebui schimbat articolul din Constitutie care garanteaza dreptul la proprietate, iar expertii in drept constitutional ai Comisiei de la Venetia au fost de acord cu ideea. Liberalii se impotrivesc, insa, si sustin ca ar fi restrangere a unor drepturi fundamentale.

Astazi, premierul si-a intarit declaratiile facute zilele trecute: "Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati de faptul ca as vrea sa confisc masinia cuiva care merge cu 250km/h intr-un sat din Romania. Eu cred ca ar fi bine si sunt dispus sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru, atata timp cat eu cred ca e un lucru bun”, a spus Victor Ponta.

Exemplul dat de premier se regaseste in legile unor state precum Franta si Elvetia. Aici, daca soferul a produs un accident soldat cu morti sau raniti, a condus fara permis ori drogat sau a depasit viteza legala cu peste 50 de kilometri, este amendat cu mii de euro si isi poate pierde autoturismul. Asta insa numai dupa o decizie a instantei. 

Ideea de sanctiuni aspre pentru soferii care nu respecta legea a pornit de la numarul mare de accidente produse in Romania. S-au inregistrat mai putine fata de anul trecut, dar tot suntem pe un loc fruntas in Europa, cu cele mai multe victime.

Asadar, am putea avea sanctiuni la Codul Rutier care sa mearga pana la confiscarea masinii. Dar pentru asta ar trebui modificata Constitutia care garanteaza si apara dreptul la proprietate.

"Trebuie sa avem o precizare mai clara in Constitutie care sa permita, dupa aceea, prin lege, in anumite situatii foarte bine reglementate, fie ca vorbim de confiscare, fie ca vorbim, atentie!, de trendul european vizavi de sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, fie ca vorbim de exproprieri", a explicat seful Guvernului.

Cu alte cuvinte, premierul si-ar dori ca autoritatile sa poata confisca masinile, casele si toate bunurile provenite din infractiuni dovedite. Asta ar insemna o limitare a dreptului la proprietate, sunt de parere liberalii.