"“Falimentul” nu este exclus, asa cum nici o revenire spectaculoasa nu este exclusa. Eu sunt un soldat disciplinat si imi fac datoria pana la capat. Personal sunt OK, mi se pare un challenge (provocare, n.red.) personal si profesional exceptional aceasta criza. Dorm bine si muncesc bine, doar rezultatele sunt proaste", a declarat intr-un interviu acordat incont.ro proprietarul RTC.

Intrebat despre posibilitatea ca si Rafar, divizia sa de fashion, sa intre in insolventa, Octavian Radu a evitat sa dea un raspuns transant, spunand doar ca : "pastram toate magazinele si implicit brandurile care produc bani, in rimul rand Debenhams si ALDO".

"Facem eforturi cu toate, dar nu depinde doar de noi", a precizat el.

In ceea ce priveste posibila cedare a francizelor de fashion catre potentiali cumparatori, proprietarul Diverta spune va "daca nu merg la mine, nu au cum sa mearga nici la altii, deci trebuiesc inchise, sunt imposibil de vandut".

"Doar ce merge poate fi vandut si pentru Debenhmas cautam investitori si avem de gand sa iesim si la bursa", a mai aratat Octavian Radu.

Potrivit lui, activitatea de reducere de costuri, implicit de personal, s-a desfasurat in principal in cursul anului 2009, deci nu vor mai fi multi angajati afectati.

"Doar daca nu ne vom intelege cu unii proprietari de spatii si va trebui sa mai inchidem magazine, vor mai fi persoane afectate", a punctat proprietarul RTC.

El a adaugat ca toate magazinele care nu pot sa-si acopere cheltuielie de operare vor fi inchise.

Omul de afaceri face opinie separata si spune ca nu prea crede in viabilitatea politicilor de discounturi.

"Discouturi suplimentare sunt decizii de disperare care creaza lichiditati doar pe termen lung, dar distruge capacitatea unei firme de a se reaproviziona ulterior. Tocmai pentru segmentul “consumer” Debanhams (dar nu numai) porneste de la bun inceput cu un raport bun calitate-pret", a mai aratat el.

Momentan, Rafar se imparte in doua divizii: Fashion Retail Group si Sebra Francize. Prima, cuprinde nu mai putin de 12 branduri de haine si incaltaminte, iar cea de-a doua inglobeaza cafenelele Cup&Cino, restaurantul Vapiano si fabrica de sandwich-uri Kingwich.

Dupa ce proprietarul grupului RTC s-a vazut nevoit sa ceara insolventa Diverta si TCE Logistica, ca sa se poata “apara” de creditori, nici Rafar-ul nu scapa de reorganizare.

Astfel, brandul Debenhams va deveni divizie separata, decizie anticipata avand in vedere faptul ca acest brand are un aport de 70% din totalul vanzarilor de fashion ale Rafar. Restul brandurilor vor constitui o alta divizie, in timp ce Sebra ramane nemodificata.

Cu toate ca Debenhams sustine vanzarile Rafar, ultimii doi ani de criza au lovit destul de puternic si aceasta marca, nivelul vanzarilor scazand cu 40% in 2010 fata de 2009.

“Am acumulat datorii, dar am obtinut si renegocieri, micsorari de chirii din partea dezvoltatorilor. Totodata am putut obtine si reesalonari de plati din partea brandurilor si am regandit stocurile astfel incat sa ne adaptam cererii”, a declarat , la randul sau, pentru incont.ro Ramona Stanciulescu, CEO Rafar. 

Solutia? Atacarea pietelor externe.

Recent, conducerea diviziei de fashion a RTC a semnat acordarea drepturilor de franciza a Debenhams cu 13 tari europene si preconizeaza ca in acest an ar putea fi deschide 3-5 magazine. Cat despre extinderea in Romania, acest lucru a ramas doar “un plan pe termen scurt”. De ce?

“Acum, la noi, se cauta “ofertele”. Un exemplu in acest sens este campania Megaday, care creste vanzarile Debenhams cu 40%. Megaday inseamna un discount de 30% care se aplica la toate gamele de produse din magazine, insa este o oferta extreme de limitata ca timp de desfasurare. Ai numai 3 zile la dispozitie sa-ti faci cumparaturile si este doar o data pe sezon”, a mai aratat CEO-ul Rafar.

In ceea ce priveste restaurantele  Vapiano, pe care, de asemenea, le detine, Octavian Radu a explicat ca mizeaza pe Campionatul Mondial de Fotbal ca sa ii aduca unitatile pe plus.

"Pierderea la Vapiano este destul de mica (am redus chiria si numarul de angajati) si speram sa putem sa sustinem Vapiano", a explicat el.

TCE Logistica, unul din primii cinci curieri de pe piata, a cerut recent intrarea in insolventa in vederea reorganizarii judiciare, dupa ce Diverta facuse o miscare similara.

Datoriile TCE catre terti se ridicau la 8,5 milioane de euro, in timp ce la lantul de librarii Diverta, datoriile ajunsesera la 10 milioane de euro.

Diverta este unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata, alaturi de librariile Humanitas si Carturesti.

Lantul de librarii analizeaza in prezent posibilitatea inchiderii a 10 magazine.

RTC Holding este organizat in 9 divizii puternice: Diverta (librarii),  Rafar (fashion, servicii - Cafenele si restaurante, dar si productie de sandwich-uri), RTC Proffice (birotica),  TCE (Curierat) , Sistec (solutii IT),  Pan Management (servicii si afaceri), Flaro (productie de birotica),  Rimobi (imobiliare si constructii), si Q Power (servicii in energie).

Pan Management Group reuneste business-urile orientate catre zona de servicii si afaceri, precum publicitate, comunicare, resurse umane etc.