"Se intentioneaza ca in semestrul doi sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat", a spus vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mihai Gogancea-Vatasoiu, citat de Mediafax.

Potrivit unei liste intocmite de Finante, 26 de servicii prestate populatiei au fost propuse pentru aplicarea impozitului forfetar. Printre activitatile propuse pentru impozitul forfetar sunt serviciile hoteliere si alte facilitati de cazare, firmele care ofera servicii de reparare a articolelor de uz personal si gospodaresc, spalare si curatare a articolelor textile si a produselor din blana, coafura si alte activitati de infrumusetare, intretinere corporala, precum si firmele de pompe funebre.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara, la finele anului trecut, ca veniturile colectate la buget din impozitul minim au fost de aproximativ 600 de milioane de lei, respectiv 7% din totalul incasarilor din impozitul pe profit, in primele doua trimestre de aplicare a masurii. Guvernul a introdus, de la 1 mai 2009, impozitul minim, calculate in functie de veniturile realizate. Astfel, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, anul trecut peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decât in 2008, majoritatea din cauza introducerii impozitului minim.