Prin noul proiect companiile si angajatii vor plati la ANAF (Agentia Nationala de Admi­nistrare Fiscala), banii urmand sa mearga de aici catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la asiguratorii de sanatate. Mai departe, serviciile solicitate de bolnavi vor fi decontate de aceste case de asigurari. Este neclar cine a facut acest proiect, consilierii presedintiei fiind cei care sustin aceasta forma a legii, dar proiectul va trebui asumat de guvern, deci de Ministerul Sanatatii.

In aceste fel va incepe batalia caselor private de asigurari pentru cei aproximativ 5 mld. euro, bani care se cheltuiesc anual in sanatate din fonduri publice, din care 4 miliarde de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si 1 miliard de la Ministerul Sanatatii, la care se mai adauga 300-500 milioane de euro plati informale facute direct de catre pacienti si circa 500 milioane de euro piata serviciilor medicale private.

Proiectul este sub semnul intrebarii avand in vedere ca aceasta initiativa este promovata chiar de catre oamenii care au condus CNAS, cum este cazul lui Cristian Vladescu, care a fost presedintele institutiei intre 2005 si 2007. Ei nu au explicat de ce chiar in anii in care au avut parte de cea mai mare crestere a bugetului nu au reusit sa tina sub control cheltuielile si sa eficientizeze bugetul.

De asemenea, unii asiguratori s-au aratat reticenti deoarece nu este clar cum vor fi impartite categoriile de populatie intre casele private.

Aceasta ar fi cea mai mare reforma in sanatate care s-a facut in Romania, spargerea Casei de Sanatate in private nefacandu-se nici in Anglia, nici in Franta, competitia intre case fiind un model olandez.

In prezent doar 10 milioane de euro reprezinta valoarea pietei asigurarilor pri­vate de sanatate, restul fiind abonamente si plati directe la clinicile si spitalele private.

Citeste mai multe pe www.zf.ro