"Pensiile vor creşte. Este şi o obligaţie şi o determinare pe care o avem ca în pofida situaţiei generate de pandemie, cu efect direct asupra economiei, să facem ce trebuie făcut pentru ca românii să aibă pensiile crescute de la 1 septembrie şi acesta este un angajament ferm pe care Guvernul îl face. Mai avem câteva zile până când Ministerul Finanţelor va termina evaluarea - eu am obiceiul să vorbesc despre cifre, sume şi decizii doar când am în faţă toate elementele. Se fac, într-adevăr, mai multe scenarii, dar nu are sens să vă confirm sau să vă înaintez alte cifre, pentru că nu aceasta este abordarea pe care eu, personal, o am. Aştept ca Ministerul Finanţelor să ne pună la dispoziţie evaluarea necesară cu privire la încasările în buget în această perioadă deosebit de dificilă din economie şi, în funcţie de ceea ce găsim, cu toată transparenţa, vom explica ce se poate face, în ce calendar şi aşa mai departe", a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a adăugat că "pensiile vor creşte cu siguranţă", pentru că Guvernul îşi dă "seama de nevoile pe care le au pensionarii, de a-şi acoperi toate cheltuielile necesare".

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, declara, săptămâna trecută, că ministerul pe care îl conduce a propus o creştere a pensiilor, de la 1 septembrie, cu 10%, dar că premierul ar putea decide un procent mai mare de creştere.

”Este un efort important pe care îl face acest guvern în contextul economic global pe care îl vedem astăzi şi eu nu ştiu dacă mai există guverne în lume care să crească cheltuielile permanente, dar bineînţeles, toate guvernele fac lucruri pe care le-am făcut şi noi, am dat ajutor de şomaj tehnic, ajutoare temporare, iar aici este vorba de creşteri de cheltuieli permanente, care se vor vedea în bugetele viitoare şi nu cred că există astăzi vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a adăugat că nu putem avea o creştere de 40 la sută a pensiilor, dar că scenariul este de 10 la sută, procent ce ar putea creşte uşor, în urma deciziei premierului.

”La pensii, rămânem la scenariul de la Ministerul Finanţelor, de 10%, bineînţeles decizia este una politică şi s-ar putea ca premierul să decidă că această creştere a pensiilor să fie mai mare. Da, este adevărat, nu poate să fie 40%, dar s-ar putea ca premierul să decidă o creştere a pensiilor mai mare, să fie o decizie politică, dar sunt sigur că nu va fi o decizie care să pună în pericol bugetul, nici pentru anul acesta, nici pentru anii viitori. Poate două - trei puncte procentuale în plus, faţă de ce vine de la Ministerul de Finanţe”, a declarat Cîţu.

Întrebat dacă va exista şi o eşalonare, în cazul pensiilor, la fel ca şi la alocaţii, Cîţu a precizat că acest lucru este posibil.