"Sunt 56.170 de companii care, până la ora la care intrăm în şedinţa de Guvern, au solicitat şomaj tehnic pentru un număr de 459.000 de angajaţi, respectiv peste 55.000 de cereri de la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, sportivi care lucrează pe contract de activitate sportivă şi alte categorii care desfăşoară activităţi pe baza unor relaţii contractuale, altele decât contractele individuale de muncă care sunt acoperite de fondurile de la ANOFM", a precizat ministrul.

Ea a menţionat că ministerul este pregătit să facă primele plăţi când va exista disponibilul financiar.

"Puteţi deja să faceţi plăţi. Aveţi disponibil în fondul de şomaj, până la rectificarea bugetară, şi să aducem în completare transferurile de la bugetul de stat", a transmis prim-ministrul Ludovic Orban.

Violeta Alexandru a propus introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea de sprijin guvernamental pentru noi categorii.

"Mă refer la avocaţi, notari, executori judecătoreşti cu activitate întreruptă total sau parţial, respectiv angajaţii cooperativelor meşteşugăreşti de consum, oamenii care au subliniat impactul pe care criza îl are asupra activităţii lor şi care ne solicită să îi avem în vedere pentru sprijinul guvernamental oferit", a explicat ea.

Alexandru a solicitat şi o extindere a perioadei în care solicitanţii să poată depună documentele necesare, dar Orban a subliniat că acceptă acest lucru doar în cazul noilor categorii de beneficiari.

"În ceea ce priveşte celelalte categorii nu sunt de acord, pentru că toţi au ştiut din timp şi au avut timp să formuleze. Pentru categoriile noi, da", a spus el.

Ministrul Muncii a menţionat că proiectul de OUG va clarifica şi situaţia pensionarilor care desfăşoară activităţi în domenii ale economiei afectate de actuala criză.