In urma discutiei de la Ministerul Muncii, presedintele Confederatiei “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat ca salariul minim brut garantat in plata ar trebui sa creasca, de la 1 ianuarie 2017, la nivelul de 1.450 de lei.
 
Eu sunt de acord ca salariul minim trebuie sa ajunga undeva la 2.100 de lei brut, dar a face acest lucru intr-un singur pas este nerealist. Avem nevoie de o perioada, de patru ani probabil, pentru a ajunge la un asemenea tip de salariu. Asta inseamna o crestere anuala cu aproximativ 200 de lei. La 1 ianuarie 2017 ar trebui sa avem 1.450 de lei salariu brut minim garantat in plata”, a explicat Hossu, citat de Agerpres.

In prezent, salariul minim pe economie brut este de 1.250 de lei.

Steluta Enache, director economic al Blocului National Sindical (BNS), a mentionat, insa, ca in discutiile purtate la Ministerul Muncii nu au fost avansate sume in ce priveste valoarea salariului minim.

“Oficial, la ultima discutie avuta nu s-a avansat niciun fel de suma. Este adevarat ca sindicatele au cerut sa se discute separat ajustarea anului 2017, urmand ca sub aceasta ajustare sa luam in calcul un mecanism care sa fie aplicat pentru viitor, adica din 2018 incolo. Dar nu s-a avansat niciun fel de suma nici din partea sindicatelor, nici din partea patronatelor si nici din partea Guvernului. Nimeni nu a adus in discutie un nivel anume pentru 2017", a spus reprezentantul BNS in grupul de lucru.

Potrivit deciziei asumate in data de 11 august de catre membrii grupului de lucru constituit, la nivelul Ministerului Muncii, in vederea stabilirii unui mecanism de ajustare a salariului minim, urmeaza sa fie realizat, de catre o comisie compusa din maximum zece experti, un studiu independent (atat perspectiva angajatilor, angajatorilor, cat si cea a cadrului macroeconomic) cu privire la salariul minim. In discutia grupului de lucru a fost avansata si propunerea selectarii unei companii care sa realizeze aceasta analiza.

Bogdan Hossu avertizeaza ca studiul de impact privind evolutia salariului minim ar trebui sa fie realizat de catre o comisie constituita din experti .

“Atrag atentia ca o lucrare serioasa trebuie sa fie facuta cu experti independenti si recomand sa se ia, in primul rand, de la Institutul Ministerului Muncii care este institutie specializata, precum si de la Academia Romana, de la Institutul de Economie Nationala sau de la Institutul de Cercetare a Calitatii Pietei, ori de la Universitate. Adica persoane care sa nu fie marcate usor de o anumita apartenenta", a declarat Bogdan Hossu.

Acesta a adaugat ca timpul pe care comisia de experti il are la dispozitie pentru a veni cu o propunere de mecanism de ajustare a salariului minim este scurt, pana in a doua jumatate a lunii octombrie.