"Lucrurile devin evidente, se manifesta lipsa de forta de munca in marile sectoare, in consecinta cresterile salariale sunt inevitabile. Si aceasta miscare a fortei de munca le accentueaza. Ceea ce trebuie sa facem noi este sa fim intelepti si sa le tinem sub control, intr-o maniera rezonabila, corelat cu mai multi indicatori", a afirmat Isarescu, citat de News.ro.

Cresterile salariale s-au accentuat in februarie, in conditiile in care salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 februarie, cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

Guvernatorusl a avertizat, totusi, ca trebuie pastrate echilibrele macroeconomice.

"Tin de ceea ce se numeste echilibrul macroeconomic si macrostabilitate financiara, sunt bunuri de foarte mare pret. Romania le-a obtinut cu mari sacrificii si ar fi o eroare sa le slabim toate aceste echibre macro. Nu depind doar de BNR, de asta vorbim de mix echilibrat de politici", a mai spus Isarescu.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut in luna ianuarie cu 18,4% fata de prima luna a anului trecut, pana la 2.300 lei (511 euro).

Potrivit Eurostat, angajatii din Romania au obtinut in 2016 castiguri salariale totale de 57,35 miliarde euro, nivel-record istoric ca valoare absoluta, peste cel dinaintea crizei economice din 2008. Cu toate acestea, partea din valoarea adaugata in economie care le revine salariatilor ramane mult sub nivelul din 2008 si este semnificativ mai mica decat nivelul din alte state din Uniunea Europeana.