Acordul a fost semnat, sub forma unei scrisori de intentie, la finalul intalnirii dintre prim-ministrul landului german, Winfried Kretschmann, si premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Germania, informeaza Mediafax.

Oficialul german a aratat ca invatamantul profesional este unul dintre "produsele de export" ale landului german si a precizat ca exista deja functionari romani care efectueaza deja cursuri de specializare la institute din Baden-Württemberg. El a explicat ca, prin astfel de cursuri de specializare, companiile germane care doresc sa lucreze in Romania vor putea gasi tineri calificati.

"Intentionam sa cerem si sprijinul camerelor de comert si al camerelor pentru mestesuguri si arte traditionale, nu am facut prea mult in acest sens. Consideram ca modelul nostru de calificare profesionala este foarte util si pentru alte state, putand fi folosit cu succes in tarile cu somaj ridicat pentru a le oferi tinerilor un loc de munca pe piata", a spus Kretschmann.

Premierul Victor Ponta a aratat ca peste 1.500 studenti romani invata in universitati din landul german, afirmand totodata ca invatamantul din Romania a pierdut foarte mult din caracteristicele sale pragmatice si de pregatire profesionala.

"Unul dintre elementele cele mai importante pe care o companie germana le ia in calcul cand investeste in Romania este daca va gasi personal calificat. Cea mai mare provocare pentru Uniunea Europeana si Germania o constituie crearea de locuri de munca pentru tineri. Pe baza acestui sistem, trebuie sa pregatim din timp tineri romani calificati. Este un parteneriat intre Romania si landul german, intre ministerele specializate, dar si intre companiile private si liceele romanesti", a afirmat Ponta.

Romania si landul Baden-Württemberg vor colabora in domeniul educational, un prim proiect fiind infiintarea unei scoli de meserii, au stabilit, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu si prim-ministrul landului german, Günther Oettinger, intr-o intalnire la Palatul Victoria.