Somerii din zone defavorizate care isi gasesc de lucru in alta localitate vor primi de la 1 decembrie o prima de instalare de 12.500 de lei. Si angajatii firmelor care isi deschid sedii in zone defavorizate vor beneficia de aceeasi prima, daca sunt de acord sa se mute acolo. La fel si romanii din strainatate care se intorc sa lucreze in tara.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Daca sunt intr-o zona fara oportunitati si vad ca am un loc de munca in Timis, in Arad, in Cluj si vin dinspre Vaslui, pot beneficia de aceasta suma. Daca cineva se muta din Vaslui in Bucuresti primeste 12.500 de lei. Este o subventie care se da persoanei care face efortul de relocare, ca sa isi cumpere lucruri in casa, sa isi plateasca chiria in primul an."

Banii se acorda in doua transe. Jumatate la semnarea contractului si jumatate dupa primul an de munca.

In plus, cei care sunt in somaj de cel putin 12 luni sau 6 luni, in cazul tinerilor, vor beneficia de un bonus de 500 de lei la semnarea unui contract de munca .

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Ei lucreaza ca zilieri, de cele mai multe ori la negru si pentru a se angaja, primii bani pe care ii obtin sunt, de obicei, pe data de 15 a lunii urmatoare, pana atunci neavand niciun venit."

Mai este si ajutorul pentru naveta. Somerii care isi gasesc de lucru la mai mult de 15 kilometri de casa vor primi o subventie de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi, ca sa isi acopere cheltuielile cu transportul.

Rata somajului a scazut la 5,9%. Nivelul ce mai ridicat, in randul tinerilor

Rata somajului a scazut la 5,9% in trimestrul II din 2016, de la 6,6% in precedentele trei luni, insa in randul tinerilor rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat, respectiv 19,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

Ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,7 puncte procentuale (6,6% la barbati fata de 4,9% la femei), iar pe medii rezidentiale, de numai 0,1 puncte procentuale (5,9% in mediul rural, fata de 5,8% in mediul urban).

Populatia activa a Romaniei era de 9,056 milioane persoane, din care 8,526 milioane persoane erau ocupate si 530.000 persoane erau someri.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,8% in trimestrul doi al acestui an, in crestere cu doua puncte procentuale fata de trimestrul anterior, in timp ce rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 66,6%, la o distanta de 3,4 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 22,2%.

Potrivit datelor INS, gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (70%, fata de 53,4% la femei) iar pe medii de rezidenta, ratele de ocupare au avut valori egale (61,8%).