"Unul dintre motivele pentru care avem atat de multe datorii este faptul ca exista inca practica, a existat pana in acest an, de a angaja cheltuieli fara sa ai bani. Sunt cheltuieli bune si frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului "George Enescu", un buget impresionant si pentru o tara bogata. E important pentru Romania sa aiba un festival si il vom sprijini. Era si mai important sa fie si banii atunci cand faci cheltuielile, dar e o practica veche in Romania, pe care trebuie sa o oprim. Intai sa existe banii si dupa aceea faci contractele, nu invers", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Intrebat daca bugetul alocat festivalului a fost redus in proiectul de buget pentru 2013, primul-ministru a spus ca a fost mentinut la acelasi nivel. "Nu l-am redus, dar cand l-am vazut...", a spus Ponta.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" se va desfasura in perioada 1 - 28 septembrie 2013, la Bucuresti.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National - Artexim, este producator al evenimentului, iar Primaria Municipiului Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune au calitatea de co-producatori.

Festivalul a avut deschiderea oficiala in data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcand debutul celei mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania

Responsabilul de PR si Comunicare pentru Festivalul si Concursul International "George Enescu" 2013, Oana Marinescu, declara, in octombrie anul trecut, ca suma de 9 milioane de euro a fost aprobata de Guvern pentru editia festivalului din acest an.

Valoarea premiilor va fi de 30.000 de euro, dupa cum urmeaza: premiul I ("Marele premiu al Concursului International George Enescu") - 15.000 de euro, premiul al II-lea - 10.000 de euro, premiul al III-lea - 5.000 de euro. Premiile vor fi acordate in urma deciziei juriului festivalului si sunt indivizibile.

De asemenea, pentru sectiunea Compozitie a Concursului International, se acorda urmatoarele premii: premiul pentru sectiunea de muzica simfonica - 10.000 de euro, premiul pentru sectiunea muzica de camera - 7.000 de euro.

Semifinalistilor si finalistilor Concursului, juriul le mai poate acorda: premiul pentru cel mai bun acompaniator strain al "Sonatelor pentru vioara si pian" de George Enescu, in valoare de 4.000 de euro, premiul pentru cel mai bun acompaniator strain al "Sonatei in fa minor pentru viloncel si pian" de George Enescu, in valoare de 4.000 de euro.