Ramane si bacul clasic, pentru aceia care vor sa urmeze o institutie de invatamant superior. 

Bacalaureatul diferentiat a trecut astazi de Comisia de Educatie din Senat. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat miercuri ca bacul profesional va intra in vigoare de anul acesta, daca va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putand intra, pentru vot final, in sedinta plenului de lunea viitoare.

Schimbarea permite tinerilor care nu se califica pentru o institutie de invatamant superior sa aiba o meserie.  Potrivit ministerului, diploma profesionala va fi de fapt un permis de munca pentru ca examenul respectiv va testa doar abilitatile practice ale candidatilor si va contine doar o singura proba scrisa, la o disciplina noua numita educatie antreprenoriala. 

In ultimii ani, rezultatele bacalaureatului au fost dezastruoase. Mai putin de jumatate din candidatii inscrisi au promovat examenul. 

Bacalaureatul profesional se adreseaza mai ales elevilor de la grupurile scolare si liceele tehnologice, unde rata de promovabilitate a fost mai mica de 20%, insa poate fi sustinut si de un absolvent de profil teoretic.  In plus, examenul de bacalaureat profesional se va incheia inaintea inceperii probelor scrise de la bacalaureatul national. Iar cei care obtin diploma de meserias se pot inscrie si la celalalt tip de bac in anul absolvirii sau mai tarziu, daca se razgandesc si vor sa-si continue studiile. 

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Stirile ProTV ca liceele ii vor fi primi la cursuri pe absolventii din generatiile anterioare, care n-au luat bacul si vor sa se pregateasca pentru anul viitor.