Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de catre 63 la suta dintre romani, 11 la suta dintre ei declarandu-se foarte optimisti, insa cele mai optimiste state membre sunt: Danemarca (75 la suta), Irlanda si Malta (67 la suta), Estonia, Lituania si Polonia (66 la suta).

Printre tarile cele mai pesimiste se numara Grecia (69 la suta), Cipru (66 la suta) si Portugalia (64 la suta).

Totodata, 69 la suta dintre romani cred ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita si doar 28 la suta cred acelasi lucru despre situatia din Uniune.

Numai 34 la suta dintre romani cred ca impactul crizei economice asupra pietei locurilor de munca a atins deja punctul culminant iar lucrurile ar urma sa se amelioreze treptat, in timp ce 48 la suta cred ca perioada cea mai grea urmeaza sa vina.

"Criza s-a simtit in Romania, dar nu la fel de mult ca in alte state. Prin urmare, oamenii nu cred ca asta a fost tot si sunt siguri ca mai urmeaza ceva", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote.

Cei mai sceptici in acest sens sunt respondentii din Cipru (87 la suta), Grecia (71 la suta) si Portugalia (67 la suta).

Studiul mai arata ca peste 60 la suta dintre romani cred ca aparitia de noi locuri de munca si cresterea economica sunt principalele provocari de ordin social, care ar putea fi si solutii importante de contracarare a crizei economice.

De asemenea, 85 la suta sustin sprijinirea celor saraci si exclusi social, precum si oferirea de posibilitati pentru a fi activi in societate.

In opinia persoanelor intervievate, cele mai importante provocari cu care se confrunta Romania in prezent sunt: situatia economica (41 la suta), inflatia (34 la suta) si somajul (33 la suta).

Initiatorii Eurobarometrului precizeaza ca majoritatea statelor membre UE percep somajul ca fiind o problema de maxima importanta, aceasta preocupare fiind semnalata intr-un procent mai mare in Cipru, Estonia, Croatia, Portugalia, Grecia, Irlanda si Polonia.

De asemenea, 64 la suta dintre romani cred ca Uniunea este cea care creaza conditiile pentru mai multe locuri de munca in Europa, in timp ce 63 la suta cred ca UE este responsabila pentru austeritatea de pe continent.

In ce priveste gradul de familiarizare cu institutiile europene, studiul arata ca 94 la suta dintre romani au auzit de Parlamentul European, 86 la suta de Comisia Europeana si 82 la suta de Banca Central Europeana.

Romanii tind sa aiba o perceptie pozitiva a imaginii Uniunii Europene (43 la suta), iar 41 la suta dintre intervievati declara ca imaginea pe care o au despre UE este neutra.

"Uniunea Europeana inseamna inainte de toate, pentru romani, democratie (37 la suta), pace (32 la suta) si prosperitate economica (25 la suta). O scurta corelatie cu modul in care functioneaza democratia in UE arata ca 49 la suta dintre romani sunt multumiti de modul in care isi exercita drepturile democratice in Uniune. Comparativ, la nivel national, doar 15 la suta dintre romani sunt multumiti de modul in care functioneaza democratia in Romania, in timp ce 84 la suta se declara nemultumiti de modul in care exercitiul democratic este pus in practica", rezulta din Eurobarometru.

Peste jumatate dintre romani (56 la suta) impartasesc sentimentul de apartenenta europeana, 18 la suta dintre acestia afirmand ca se simt cu siguranta cetateni ai UE.

Statele membre cu cele mai mari procente in ceea ce priveste sentimentul de apartenenta la cetatenia europeana sunt: Luxembourg (85 la suta), Malta (74 la suta), Finlanda (73 la suta), Estonia (72 la suta) si Danemarca (71 la suta), iar tarile cu cele mai scazute valori sunt: Italia (53 la suta), Cipru (54 la suta), Marea Britanie (56 la suta) si Grecia (58 la suta).