Indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, salariatul este obligat sa-si aleaga o casa privata de sanatate, care va avea contract cu toate spitalele importante.

In paralel CNAS ii va vira omului contributia de 10, 7 % colectata din leafa. De acesti bani fiecare primeste doar pachetul minim de servicii, nedefinit inca de Ministerul Sanatatii.

Cine va dori atentie sporita din partea doctorului si teste suplimentare da bani in plus. Legea permite incheierea unei asigurari voluntare in limita a maximum 50 de euro pe luna.

Valoarea acestei polite poate creste in functie de riscul de boala al fiecaruia. Asiguratorul are dreptul sa ne trimita la analize. Evident pe cheltuiala lui.

Aceeasi procedura se va aplica si in cazul pensionarilor. Acestia primesc pachetul standard in baza contributiei de 5,5 la suta sau achita suplimentar pentru o polita completa.

Noua lege va avea si efecte pozitive. Intr-un moment in care jumatate dintre romani merg la doctor doar cand nu mai pot de durere, pe viitor riscam sa ne platim singuri tratamentul daca nu ne vom testa anual. Evident urgentele raman acoperite in orice conditii.

Foarte important: noile case de sanatate nu au voie sa refuze pacientii. Vor beneficia in continuare de gratuitati copiii pana in 18 ani, tinerii pana in 26 de ani, daca sunt studenti si nu muncesc, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale, dar si femeile insacinate care nu au niciun venit.