Potrivit instituției, indemnizația reprezentă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării, care în prezent este de 500 de lei.

Cei care vor să primescă indemnizația trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, respective informare şi consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională.

Actele necesare pentru obținerea șomajului sunt: actul de identitate, în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie și adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

Potrivit INS, rata şomajului a scăzut anul trecut la 4,2%, de la 4,9% în 2017, însă şomajul a afectat în măsură mai mare tinerii absolvenţi. Astfel, rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat (16,2%) în rândul tinerilor (15-24 ani).