Guvernatorul BNR Mugur Isarescu anunta si el ca se asteapta la cea mai mare crestere a consumului din ultimii cinci ani. In paralel preturile vor continua sa scada, cel putin noua luni de-acum inainte.  

Daca pana in luna mai a acestui an, cosul lunar de cumparaturi al fiecarui roman era mai mic, ei bine, in iunie, dintr-o data, oamenii au adaugat inca un sfert din cumparaturile pe care le faceau de obicei. Cel putin asta arata statisticile. Fata de anul trecut, cresterea in volumul cifrei de afaceri este de 22%, iar fata de mai, iunie a venit cu 11,7% in plus. Cantitativ, inseamna peste 25 de procente. Reducerea TVA de la alimente, de la 1 iunie, ar fi motivul cel mai important al cresterii.

"S-a simtit o crestere a cifrei de afaceri in luna iunie, probabil ca si datorita cotei de TVA, mai ales pe partea de alimente, unde este o crestere semnificativa", spune Mariana Zaharia, managerul unui magazin.

Majoritatea oamenilor sustin insa ca nu au observat ca ar manca sau ar cumpara mai mult.

"Oricum pe vara preturile la legume si fructe scad si-atunci, comparativ cu perioada de dinainte, n-am simtit o reducere semnificativa si nici nu mi-am schimbat obiceiurile", spune o femeie.

De unde vine cealalta jumatate a cresterilor spectaculoase de pe hartie?

Raspunsul e la Directia Generala Antifrauda. Controalele celor de la ANAF i-au convins pe comercianti sa-si fiscalizeze marfa.

Banca Nationala da asigurari ca preturile vor scadea in urmatoarele noua luni. Iar consumul estimat va depasi maximul ultimilor cinci ani.

"Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei pe teritoriu negativ pe parcursul urmatoarelor trei trimestre. Crestere de 6% a consumului si probabil ca se va duce spre 10% spre sfarsitul anului", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

La jumatatea anului, consumul a crescut, in medie, cu aproape 8% in magazine.