"In septembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de august 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru «Ziua petrolistului»), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", anunta Institutul National de Statistica. 

Cele mai importante cresteri ale castigului salarial s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (28,8%) si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10,9%).

Majorari intre 5% si 10% au fost raportate in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, cercetare-dezvoltare. 

Scaderile castigului salarial mediu fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice. 

"Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 13,9% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,2% in alte activitati extractive; intre 4,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa; intre 2,0% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat", se mentioneaza in comunicat. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial fata de august in invatamant (2,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut in septembrie cu 0,4%.  Comparativ cu septembrie anul precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%. 

Indicele castigului salarial real pentru septembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 126,7% cu 0,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in august 2014.