Potrivit sindicatelor, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 79 din 8 noiembrie 2017 a produs “efecte dezastruoase” pentru salariaţi, respectiv reducerea salariilor a 30% din personalul din administraţia publică, a 50% din personalul din asistenţă social și a 10.000 de persoane care lucrează în sănătate.

Totodată, un milion de angajați din mediul privat au încasat salarii mai mici după aplicarea prevederilor ordonanței.

“În acest sens v-am adresat rugămintea să sesizaţi Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile pct. 1 şi pct. 42 – 91 din Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 79 din 8 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, solicită sindicatele Avocatului Poporului.

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, după modificarea Codului Fiscal prin ordonanță de urgență, fapt care a generat, în unele cazuri, scăderi salariale, atât în rândul bugetarilor, cât și în rândul angajațilro în privat, cărora patronii nu le-au majorat salariile brute.

Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.