Conform analistilor Bloomberg, trei tari emergente din grupul BRIC au suferit scaderi economice bruste, coborand pe ultimele locuri in topul celor mai atractive piete pentru investitori. A patra tara din BRIC ramane insa printre cele mai performante economii din lume.

Ultima pozitie din topul celor mai atragatoare piete emergente este ocupata de India care a obtinut de la analistii Bloomberg un scor total de 42,3. In ciuda cresterii puternice a PIB-ului, India este afectata de o inflatie ridicata si o de datorie publica la fel de mare. Problemele economice fac ca mediul de afaceri sa fie instabil si, deci, ocolit de investitori.

Pe locul 14 in top sta Mexic, cu un scor total de 44 puncte. Desi dezvoltarea unei afaceri pare sa fie promitatoare iar inflatia este una moderata, economia mexicana  are cel mai mic PIB dintre toate pietele emergente analizate de Bloomberg. In ceea ce priveste relatia cost-profit situatia nu este deloc favorabila; datoria publica este si ea una problematica in situatia economica din Mexic.

Africa de Sud ocupa locul 13 cu un scor total de 44,7 puncte. Si in acest caz, perfomanta slaba vine din cauza PIB-ului scazut. Economia Africii de Sud mai este afectata de inflatia ridicata si de volatilitatea cursului de schimb. Cu toate acestea, este o piata in care se poate dezvolta cu usurinta o afacere.

Columbia este tara de pe locul 12, careia analistii Bloomberg i-au calculat un punctaj total de 47,1 unitati. PIB-ul din aceasta tara are o crestere medie iar volatilitatea monedei este crescuta. Datoria guvernamentala este tinuta sub control asadar piata columbina este atractiva pentru investitori.

Locul 11 este rezervat Ungariei care a adunat 47,1 puncte in prezenta analiza. In majoritatea calculelor Bloomberg aceasta piata sta bine insa este influentata negativ de volatilitatea ridicata a cursului de schimb si de raportul datorie-PIB foarte slab.

Cehia e pe 10 in topul primelor piete atractive din lume cu un scor de 47.7 puncte. Analistii Bloomberg arata ca datoria publica este mare, iar cresterea economica nu este notabila. Totusi, nivelul inflatiei nu este problematic si dezvoltarea unei afaceri este fezabila.

Indonezia ocupa pozitia a noua, dupa ce a adunat in analiza Bloomberg, 49,8 puncte. Economia indoneziana este un motor de crestere pentru Asia de Sud-Est si se bucura de o datorie publica mica. Volatilitatea cursului este mediu iar stocurile nu sunt scumpe. Este, insa, cunoscut faptul ca dezvoltarea unei afaceri pe aceasta piata este dificila iar rata inflatiei este foarte ridicata.

Pe locul opt se afla Rusia care a obtinut un scor total de 50,5 puncte. Inflatia si dificultatile din mediul de afaceri pozitioneaza aceasta tara la mijlocul topului. Piata este descrisa de un PIB constant si de o datorie publica scazuta.

Turcia este a saptea tara in top, cu un scor de 50,9 puncte. Este o piata accesibila investitorilor, exceptand problema inflatiei care ramane la un nivel ridicat.

Polonia ocupa locul sase cu 50,9 puncte la egalitate cu Turcia. Guvernul polonez are cea mai mare datorie publica dintre toate tarile in dezvoltare iar volatilitatea monedei este, de asemenea, o problema. In ceea ce priveste PIB-ul si inaflatia, cei doi indicatori se pozitioneaza la un nivel rezonabil.

Pozitia a cincea este deschisa de Malaysia care a obtinut de la analistii Bloomberg 52,4 puncte. Tara islamica se concentreaza pe stabilitate si se pare ca inregistreaza rezultate pozitive. Chiar daca guvernul s-a imprumutat masiv, cursul de schimb e stabil iar inflatia este scazuta. Asadar, pare sa fie un mediu de afaceri primitor.

Pe locul patru se afla Chile cu 56,5 puncte. Are cel mai scazut nivel al datoriei publice dintre toate tarile analizate si este un mediu favorabil investitorilor. Cresterea economica si inflatia sunt, de asemenea, in parametri.

Peru este a treia cea mai atractiva piata emergenta si aduna 60,9 puncte de la analistii Bloomberg. Piata din Peru este sigura pentru investitii, cu datorie publica mica si curs de schimb stabil. Mediul de afaceri este promitator iar cresterea economica este stabila.

Pe locul doi se afla Thailanda care a obtinut 63,5 puncte. Datoria publica este mare insa cresterea economica si forta de munca eficienta pozitioneaza piata tailandeza pe primul loc, din punct de vedere al usurintei de a dezvolta o afacere. De asemenea, sectorul agricol este atractiv pentru investitori.

Fruntasul topului si singura tara performanta din BRIC este China care a obtinut scorul total de 80, 2 puncte, la mare distanta de locul 2. Chiar daca in ultima perioada cresterea economica a incetinit, China a reusit sa devanseze orice alta piata concurenta. Moneda este stabila, iar datoria guvemamentala se afla la un nivel foarte scazut.

Citeste si:

A depasit Germania si SUA. Tara care a evitat recesiunea a devenit principala atractie europeana pentru investitorii in obligatiuni