"Este posibil ca pretul benzinei cu cifra octanica mare sa ajunga la 5,5 lei, mai ales daca mai creste dolarul, dar este destul de greu de spus cand se va intampla asta si mai ales daca se va intampla mai mult ca sigur", a declarat pentru incont.ro directorul general adjunct al LukOil Romania, Andrei Chirilescu. 

"Mai exista un fenomen care se constata acum: creste dolarul, se micsoreaza rata de schimb dolar/euro si scade cotatia internationala a titeiului asa ca trebuie vazut cu atentie ce se intampla si cum afecteaza pretul final al carburantilor", a continuat Chirilescu.

Oficialul LukOil a mai spus insa ca in niciun caz nu crede ca motorina ar putea ajunge la 5,5 lei pe litru.

"Bineinteles ca trebuie judecat foarte exact daca o scumpire prea mare nu devina insuportabila pentru buzunar", a mai aratat Andrei Chirilescu.

De altfel, companiile petroliere sunt destul de reticente in a anunta scumpiri de carburanti pentru ca se tem ca si-ar putea pierde o parte din clienti, speriati de preturile care par sa explodeze, in conditiile in care veniturile acestora se reduc sau stagneaza.

Oficialii Petrom, compania cu cea mai mare cota de piata in vanzarea de carburanti, spun ca pretul benzinei sau al motorinei difera atat in functie de dolar, de cotatia barilului, de euro (important in stabilirea accizei), de accize si taxe, dar si de preturile internationale si locale ale produselor petroliere.

Acum, in benzinariile OMV si Petrom sortimentul OMV Carrera 100 se vinde cu 5,09 lei pe litru, iar la Rompetrol benzina Alto 101 costa 5,13 lei, potrivit ultimelor date furnizate presei de catre companii.

Firmele isi iau insa o masura de precautie si anunta ca preturile sunt ori "medii in statii" ori difera in marja "plus sau minus 5%" in functie de benzinarie.

Primele trei luni ale anului au adus pentru cei mai importanti jucatori din piata petroliera scaderi ale volumelor vandute pe partea de retail intre 4% si 9%, scria recent Ziarul Financiar.

De la inceputul anului si pana in prezent, la Petrom, benzina s-a scumpit cu 8,5%, in timp ce pretul motorinei a crescut cu 10,7%, mai nota cotidianul mai sus-amintit.

Potrivit specialistilor din piata, chestionati de incont.ro, o parte dintre companii, mai ales cele mici, au renuntat la statul de cumparatori fideli posesori de carduri pentru ca erau obligate sa consume peste un anumit nivel lunar si au trecut la statul de clienti simpli care platesc cash la pompa, la fel ca un sofer obisnuit.