Hunedoara este in topul judetelor fruntase, cu peste 10.000 de someri. Vor fi si mai multi din toamna, pentru ca sute de tineri care-au terminat in acest an liceul isi depun actele ca sa primeasca indemnizatie de somaj. Unii nu au trecut nici de bacalaureat. Razvan de pilda, este din Deva si a terminat Liceul Energetic. La examenul de bac din iunie, matematica i-a pus mari probleme.

"O sa-mi caut un loc de munca si daca nu ultima solutie e somajul...", marturiseste Razvan Maris, absolvent de liceu.

La fel ca Razvan gandeste si Andreea. Nici ea nu a luat bacalaureatul, iar parintii nu o pot tine acasa. Si-a depus actele si va primi 250 de lei pe luna, ajutor de somaj.

"- Daca iti ofera loc de munca il accepti?"

"- Da. Orice. Nu am pretentii", spune Andreea Pop.

Vasile Velichi Iorgovan, directorul executiv al AJOFM Hunedoara afirma: "Eu cred ca vom avea 1.500 de persoane care vor intra in indemnizatia de somaj. Aproximativ 30% din cati avem acum in indemnizatia de somaj."
 
In judetul Buzau, 680 de absolventi din promotia 2011 au solicitat sa fie luati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Peste 400 dintre ei au terminat liceul, restul o facultate. De exemplu, Mircea Ene are 22 de ani si o diploma in Teologie.

"Am vrut sa ma angajez in invatamant si salariul pe care mi-l oferea sistemul si cheltuielile pe care le aveam cu naveta nu imi erau folositoare, diferenta era foarte mica si nu mi-a convenit", spune absolventul. Asa ca prefera sa stea acasa, cu 250 de lei pe luna, bani de la stat.

Ca sa beneficieze de ajutor de somaj, absolventii de liceu sau facultate trebuie sa se inregistreze in evidentele AJOFM in termen de 60 de zile de la absolvire. Angajatii agentiei ii cheama periodic pentru a le prezenta oferte de locuri de munca sau programe de calificare. Daca refuza, pierd ajutorul de somaj.