Doamna Ecaterina si sotul ei, din Persinari, Targoviste, au 10 guri de hranit. Nu lucreaza nicaieri si traiesc din ajutorul de la stat, in valoare de 200 de lei. Vor ramane insa si fara acesti bani, pentru ca au acumulat datorii la primarie de peste 2.000 de lei. In aceasta situatie, sunt alte 11.000 de persoane care au beneficiat de venitul minim garantat pana anul trecut.

Ministerul Muncii cere anual primariilor listele cu rau-platnici care sint si asistati social pentru a le fi suspendate ajutoarele.

"Obligatia primariilor e sa trimita pana pe 5 aprilie la agentiile judetene, aceasta situatie, urmand ca noi sa le centralizam si probabil cu data de 1 mai sa sistam aceste drepturi", spune Adrian Toader, director ANPIS.

Cei care reusesc sa-si plateasca taxele si impozitele in termen de cinci luni, vor fi repusi in plata. Vor primi inclusiv suma cuvenita acestei perioade. Daca nu reusesc insa, sa ajunga cu datoriile la zi, vor fi stersi definitiv de pe lista asistatilor sociali.

Problema primariilor e ca nu pot face diferenta pe hirtie intre cei cu adevarat saraci si cei care traiesc in lux, dar iau bani de la stat. Pentru a-i identifica pe mincinosi, ar trebui sa aiba mai multe echipecare sa mearga in control pe teren.

In total, 40.000 de oameni, adica 5,5% din totalul beneficiarilor au pierdut anul trecut venitul minim garantat, indemnizatia pentru cresterea copilului sau alocatia pentru sustinerea familiei pentru ca nu si-au platit darile catre stat pe 2011. Exceptate de la taieri au fost doar familiile monoparentale, care au in ingrijire unul sau mai multi copii.