Luni se desfasoara cea de-a sasea dezbatere in cadrul proiectului Romania Competitiva, avand ca tema "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor", sector care in 2014 ajungea la 2,4 miliarde euro, urmare a unei cresteri de 12,5%, de patru ori mai rapida decat PIB-ul Romaniei.

Atragand toate tipurile de actori economici, de la giganti mondiali in domeniul IT la mii de antreprenori locali, specialistii romani din sectorul TIC reprezinta unul dintre activele importante ale tarii.

Aproximativ 80.000 persoane lucreaza efectiv in industrie, estimarile aratand o tendinta de crestere, pana la 100.000 de angajati in 2018, dar principala provocare este reprezentata de gasirea din ce in ce mai dificila a specialistilor.

Pentru atingerea tintelor propuse pentru perioada 2016 - 2020 in document se propune un buget de 663 milioane de euro. Cei mai multi bani ar urma sa fie bugetati pentru cresterea acoperirii cu infrastructura in banda larga de mare viteza, acoperirea 'petelor albe'- 700 de localitati (200 milioane euro) si pentru utilizarea cu regularitate a internetului de cel putin a 60% a cetatenilor - 207,4 milioane de euro.

Documentul de lucru a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Proiectul 'Romania competitiva' este un proiect in lucru, care, alaturi de propunerile reprezentatilor Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Academiei Romane, asteapta contributiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea si completarea liniilor de actiune deja identificate.