In acest fel, prin intermediul "Romanian IT - comunitatea globala a romanilor din tech", Romania isi propune sa devina primul stat din lume care reuseste sa creeze o retea de centre menita sa reuneasca specialistii in IT din tara si de peste hotare.

"Este deja de notorietate profesionalismul si chiar influenta IT-istilor romani angajati la companii internationale din Statele Unite, Marea Britanie sau Franta, iar dupa multi ani in care am pus umarul la ridicarea imperiilor financiare ale strainilor, ne-am gandit ca a venit vremea sa folosim acest potential si pentru promovarea sectorului IT romanesc. Nucleul deja s-a format, suntem o echipa puternica in Paris, insa vom deschide si alte centre in orase cu concentratie mare de specialisti IT romani, precum: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Tg. Mures, Timisoara, Londra, Berlin, San Francisco, New York etc., fiecare locatie replicand structura de organizare folosita in momentul de fata in centrul de la Paris. Ne dorim sa dezvoltam o comunitate care sa functioneze pe principiile open source, open exchange, open participation, cu scopul de a promova specialistii si intreg sectorul IT romanesc la nivel international. Pana la finele anului 2017, Comunitatea si-a propus sa inregistreze peste 2.500 de specialisti romani in IT raspanditi in toata lumea, care sa poata colabora intr-un cadru organizat, iar Romania sa poata deveni cu adevarat o forta in acest domeniu", sustine Valentin Maior, unul dintre coordonatorii Comunitatii Globale a Romanilor din Tech.

Sectorul IT a generat 6% din PIB-ul Romaniei, in 2015, cu potential de crestere pana la 10%

Potrivit sursei citate, misiunea 'Romanian IT' este de a dezvolta un cadru care sa reuneasca si sa sustina romanii din tech, din tara si din strainatate, antreprenoriatul si intregul sector IT romanesc la nivel international, in vederea cresterii competitivitatii pe piata globala si implicarea in proiecte cu potential de imbunatatire a serviciilor publice si a societatii.

Un studiu de specialitate publicat in luna august 2016 de catre Statista, citat de Comunitatea Globala a Romanilor in Tech, la nivelul anului 2006, intr-un top al celor mai importante companii din lume, domeniul IT era reprezentat doar de compania Microsoft, in schimb marii jucatori erau din domenii, precum: petrol, energie si servicii financiare. In 2016, situatia s-a schimbat radical, piata mondiala fiind acaparata de companii din domeniul IT, precum Apple, Facebook, Microsoft, Amazon sau Alphabet, care au generat incasari de peste 2.000 de miliarde de dolari de la inceputul anului curent.

In Romania, contributia sectorului IT in Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns, in 2015, la 6% cu potential de crestere de pana la 10% in urmatorii ani, avansand odata cu valul international, lucru care i-a determinat pe tot mai multi specialisti IT romani din intreaga lume sa conlucreze pentru proiecte autohtone sau chiar sa ia in calcul posibilitatea reintoarcerii acasa.

Conform sursei citate, in cadrul comunitatii globale, se vor organiza periodic conferinte cu tematica (tehnica, antreprenoriat, schimburi de experienta), iar intentia este ca, anual, sa aiba loc evenimente de business matchmaking, atat in Romania, cat si in centrele internationale administrate de catre IT-isti romani. In plus, in cadrul acestor conferinte va fi promovat intreg sectorul IT romanesc, de la companii, startup-uri pana la produse IT dezvoltate de catre specialisti independenti si companii romanesti.