Cea mai mare platformă de socializare din lume a anunţat în iunile planurile de a lansa o criptomonedă, pentru a se extinde în domeniul serviciilor globale de plăţi şi comerţului electronic.

”Ca urmare a emiterii monedei Libra, serviciile planificate de proiectul Libra vor merge în mod clar dimcolo de un sistem de plăţi", potrivit FINMA, care a notat că acest lucru înseamnă că va fi supus unor cerinţe suplimentare, potrivit News.ro.

Aceste cerinţe se vor extinde la alocarea de capital pentru riscuri de capital, de piaţă şi operaţionale, riscul de concentrare şi al lichidităţilor şi gestionarea rezervelor Libra, a arătat instituţia.

Ne angajăm într-un dialog constructiv cu FINMA şi vedem să există condiţii fezabile pentru o reţea blockchain open-source care să devină un sistem de plăţi reglementat, fiabil şi foarte sigur”, a anunţat Libra Association, care are sediul la Geneva.

Potrivit, FINMA, Libra Association i-a solicitat clarificarea statutului asociaţiei şi al monedei Libra în conformitate cu legislaţia elveţiană referitoare la surpaveghere.

Subsecretarul american pentru Informaţii Financiare şi Terorism, Sigal Mandelker, a declarat marţi, în capitala elveţiană, că proiectul cripotomonedei trebuie să respecte standarde înalte referitoare la combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, pentru a putea deveni funcţional.

”Indiferent dacă este bitcoin, Ethereum, Libra, mesajul nostru este acelaşi pentru aceste companii: prevenirea spălării banilor şi a terorismului trebuie inclusă în design-ul lor de la bun început”, a spus Mandelker.

FINMA a arătat că supravegherea unei serii de servicii oferite de Libra trebuie să urmeze principiul: ”aceleaşi riscuri aceleaşi reguli”.

Libra îngrijorează băncile centrale

La începutul lunii, și BCE a avertizat că o acceptare largă a criptomonedei Libra ar putea reprezinta un risc potenţial pentru blocul comunitar.

"În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Și preşedintele Băncii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat că proiectul de criptomonedă al reţelei sociale Facebook ridică "multe îngrijorări serioase cu privire la viaţa privată, spălarea banilor, protecţia consumatorilor şi securitatea financiară".

În opinia lui Powell, Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului şi de de asemenea ar putea pune în pericol stabilitatea financiară având în vedere faptul că numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra.

"Procesul de examinare a acestor îngrijorări ar trebui să fie unul răbdător şi minuţios", a spus Powell, adăugând că Fed îşi coordonează acţiunile împreună cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, şi alte bănci centrale din străinătate. Proiectul Libra "nu poate avansa" înainte ca semnele de întrebare cu privire la riscurile de spălare a banilor să fie examinate cu atenţie, a subliniat Jerome Powell.

Anterior, guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă anunţul Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, privind lansarea Libra a readus în atenţia autorităţilor subiectul criptomonedelor, atenţia fiind îndreptată acum spre aşa-numitele monede stabile, care sunt susţinute de active reale.