Conform publicatiei The Financial Times, citata de News.ro, Facebook va lansa foarte curand in Germania un asa-numit filtru de stiri false - un algoritm care are rolul de a detecta articolele care contin date fabricate si a le separa de restul continutului.

Germania este prima tara europeana in care Facebook va folosi un astfel de filtru, dupa Statele Unite, unde acelasi instrument a fost lansat in urma cu numai o luna.

Epopeea stirilor false a luat amploare dupa alegerile din Statele Unite, cand s-a constatat ca un numar mare de articole postate pe Facebook erau false si au influentat alegatorii.

Politicienii germani se tem ca acelasi lucru s-ar putea intampla in Germania, tara in care vor avea loc alegeri anul acesta, si au avertizat Facebook ca ar putea fi sanctionata pentru raspandirea stirilor false. In acest scop, Facebook ar urma sa fie reglementata ca o companie de media.

Guvernul german a inceput oficial lupta impotriva stirilor false saptamana trecuta, cand a deschis o investigatie impotriva publicatiei Breitbart, care a publicat un material conform caruia un mafiot ar fi dat foc unei biserici in ajunul anului nou.

Stirile raportate de utilizatori ca false vor fi trimise de Facebook pentru analiza organizatiei non-profit Correctiv, organizatie care are sediul in Berlin.

O stire apreciata ca fiind falsa va fi afisata impreuna cu eticheta “disputata” pentru a avertiza utilizatorii inainte ca acestia sa-i dea share. De asemenea, posturile care primesc aceasta eticheta vor ranka mult mai jos in feed-ul Facebook.

Un reprezentant Facebook a declarat pentru The Financial Times ca urmeaza ca filtrul de stiri false sa fie lansat si in alte tari, fara a da detalii in acest sens.